RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Світова децентралізація": експерт розповів, що відбувається з міжнародними фінансами останні роки

За останні 10 років у світі почався процес "децентралізації" фінансового сектора.

Про це у Facebook розповів бізнесмен та фінансовий експерт Руслан Алієв.

Він зазначає, що 10 років тому практично всі міжнародні фінанси були підконтрольні банкам.

"Монополія SWIFT була практично беззаперечною, але їй не судилося бути вічною, особливо в контексті "протистояння Заходу і Сходу", що при дуже грубому узагальненні зводиться до боротьби США з Китаєм", – пише він.

При цьому, наголошує Алієв, було помітно, що Китай, як і США та інші провідні економіки світу, прагне "централізувати" фінансову систему заради закріплення свого контролю над операціями з грошима.

"Це підштовхнуло світ до появи криптовалют. Панацеєю вони не стали, але дали можливість бізнесу напряму між собою взаємодіяти. Таким чином почався розквіт фінансових інновацій – нові інструменти здійснення платежів, нові оператори, нові правила", – розповідає Алієв.

Цій тенденції слідують навіть такі відомі особи як Ілон Маск - один з найвідоміших мільярдерів світу, за словами Алієва, займається створенням аналога китайського суперзастосунка "WeChat", який поєднує в собі функції онлайн-банкінгу, соцмережі та онлайн-магазину. А в Україні проявом сучасних тенденцій Руслан Алієв назвав "Дію".

"Застосунок має вже дуже широкий функціонал, через нього можна купувати облігації, а під час розпалу пандемії — застосунок дозволяв отримати гроші на картку "єПідтримки". І хоча в неї немає потенціалу стати міжнародним інструментом для оперування фінансами — як внутрішній національний продукт вона працюватиме та стане ще кориснішою, тому що це про "спрощення життя", – зазначає він.

За словами експерта, надалі ключовими пріоритетами для бізнеса будуть швидкість та зручність виконання фінансових операцій.

"Певний рівень регулювання як з боку міжнародних, так і з боку національних регуляторів залишиться, але ми будемо й надалі бачити тенденцію "децентралізації" фінансових систем, прискорення їх роботи та спрощення виконання операцій для бізнесу", – підсумував Руслан Алієв.