RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Посівна пройшла успішно, але врожай буде скромнішим за минулорічний – міністр агрополітики України

Урожай 2023 року, через війну та підрив Каховської ГЕС росіянами, буде меншим, ніж рік тому.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Читайте також: Мільйон гектарів в Україні неминуче пересохнуть - міністр Микола Сольський

За його словами, війна, безперечно, вплинула на ситуацію в аграрному секторі України. Водночас, додав він, остання посівна кампанія пройшла досить успішно.

"Урожай прогнозується орієнтовно на 10% нижче, ніж минулого року", - сказав Микола Сольський.

Нагадаємо, у 2022 році врожай зернових та олійних становив близько 72 мільйонів тонн. Відповідно його скорочення на 10% дасть цифру приблизно у 65 мільйонів тонн на нинішній рік.

Міністр також зазначив, що змінилася кон'юнктура посіяних культур.

"В першу чергу фермери, враховуючи транспортні проблеми, знизили посівні площі під культурами, які дають великий врожай на одиницю площі (наприклад, кукурудзи). Натомість збільшилися посіви культур, врожайність яких нижча, зате тонна продукції коштує більше (наприклад, соняшнику або сої)", - розповів Микола Сольський.

Він також зазначив, що цього року очікується покращення ситуації з урожаєм овочів.

"Традиційно найбільший об'єм деяких овочів, особливо ранніх, вирощувався на півдні країни. Значна частина цих територій потрапила під окупацію. Тому нічого дивного, що виник дефіцит. На жаль, і сьогодні більша частина цих територій продовжує знаходитися під окупацією. Але наші фермери вже зорієнтувалися і збільшили площі під вирощування овочів в інших областях. Таким чином, дефіциту минулого року певним чином вдасться уникнути. Ми навіть сподіваємося на зниження цін у сезон збору врожаю", - сказав міністр.

Не оминув він і проблему дефіциту і, як наслідок, різкого подорожчання яєць, яке спостерігалося минулого року.

"На це були цілком об'єктивні причини. Окупанти зруйнували декілька великих птахофабрик, розташованих на півдні та сході, що призвело до скорочення виробництва. Крім того, знову ж таки через логістичні проблеми, бізнес не зміг вчасно завезти нове поголів’я курей, потрібне для отримання яєць, - розповів Микола Сольський. - Проте за декілька місяців ця ситуація вирівнялася, бізнес значною мірою адаптувався, і декілька місяців тому ми побачили, що ціни на яйця почали знижуватися" (в останні місяці 2022 року і перші місяці 2023 року яйця коштували в середньому понад 60 гривень за десяток, у травні ціни впали нижче за 45 гривень за десяток - "Апостроф").

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що журналістам вдалося ідентифікувати російських військових та командирів, які контролювали Каховську ГЕС у ніч підриву.

Вас також може зацікавити:

Кістки мамонтів та грецькі амфори: на дні Каховського водосховища знаходять унікальні артефакти

ЗАЕС підірвуть? У ГУР оцінили можливість теракту на захопленій станції

В Україні оцінили збитки від підриву Каховської ГЕС: майже як бюджет Києва на рік