RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Росія заплатить за руйнування в Україні: Малюська озвучив механізм

Міністр юстиції Денис Малюська назвав механізм компенсації збитків, завданих російською агресією проти України. Він складається з трьох головних елементів.

Про це він повідомив в етері національного телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США

"Механізм компенсації завданих Росією Україні збитків - знайдено. Вчора відбулась зустріч міністрів юстиції G7 у Токіо, де ключовою темою обговорення була юридична реакція на агресію Російської Федерації. У нас з міжнародними колегами є повне розуміння спільної мети і є розуміння, як це має виглядати", - заявив Малюська.

Усього механізм включає у себе три головних компоненти. Перший наразі вже на середині своєї імплементації. Він передбачає створення реєстру збитків з фото- та відеодоказами російських злочинів в Україні, показами свідків тощо.

На даний момент створено міжнародну організацію - Міжнародний реєстр збитків. До цього механізму вже доєдналися 40 країн, які фінансують реєстр та забезпечують його функціонування. Україна очікує повний запуск цього реєстру наприкінці року, куди додадуть дані з українського внутрішньо-локального реєстру з наявними доказами.

Другий елемент - створення компенсаційної комісії. Вона розгляне вимоги та вирішить скільки, кому і що Росія має компенсувати.

“Тут теж у нас є розуміння з колегами. Питання лише юридичних формальностей. Ми в процесі дискусій і обговорень. Очікуємо, що рішення і дискусії відбуватимуться наприкінці літа - на початку осені цього року”, - сказав Малюська.

Третій етап є найскладнішим - це наповнення фінансуванням. Це залежить від розміру збитків. Наразі усі арештовані кошти та активи, які націоналізуються спрямують у відповідні фонд-компенсації, які дані компенсації сплачуватимуть. На даному етапі Україна співпрацює з США, які нещодавно конфіскували активи одного з олігархів Росії.

"Кошти, які виручені від такої конфіскації, в пілотному режимі ми якраз спробуємо відправити на рахунок, щоб потім цей компенсаційний механізм міг працювати. Але ця сума порівняно невелика з тим, які збитки завдані. Відповідно, ми працюємо над тим, щоб відібрати всі активи Російської Федерації на Заході і направити їх на компенсації", - зауважив глава Мін'юсту.

Раніше ми писали, як українські адвокати допомагають росіянам зберегти активи.

  • Вас може зацікавити:

Конфіскація російських активів: до чого призводять надмірні очікування

Росія має виплатити репарації Україні: у США обговорюють механізм

В США представили проєкт резолюції про перемогу України у війні: виплата Росією репарацій і інтеграція в НАТО