RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Українців чекає нове підвищення цін на пальне: коли і на скільки подорожчає бензин

Ціни на бензин зростатимуть і далі: з 1 липня повернули повний розмір ПДВ, а запаси палива, закуплені трейдерами за старою ціною, вже вичерпалися.

Наскільки зросте вартість бензину, - досліджував "Обозреватель".

Читайте також: Допоможуть менше витрачати бензин: поради водіям-початківцям з економії палива

За прогнозами гендиректора однієї з мереж АЗС Леоніда Косянчука, у найближчі один-два тижні вартість бензину збільшиться приблизно на 3-4 грн. В результаті вартість А-95 може сягнути близько 51,5-52,5 грн за літр. Розраховувати, що ціни знижуватимуться завдяки вигідній зовнішній кон'єктурі, вважає Косянчук, не варто.

З таким прогнозом погоджується і засновник Prime Group Дмитро Леушкін.

"Звичайно, 60 гривень поки не буде, але 55 цілком таки вже відчувається... Червневе пальне, "доподаткове" вже закінчується, а ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище, лежить", – упевнений Леушкін.

Він вважає, що рішення повернути оподаткування пального, яке діяло до початку повномасштабної війни, передчасне.

Тепер трейдери, намагаючись зберегти свій заробіток, відобразять підвищений ПДВ у цінах на заправках. У результаті кожному українцю доведеться платити більше за бензин. Згодом зростуть ціни і на інші товари та послуги (оскільки витрати на логістику зміняться).

Серед експертів можна почути два протилежних погляди. Одні вважають, що Кабміну настав час втрутитись у ситуацію на ринку, штучно обмежити націнку. Крім того, за синхронним зростанням цін також уважніше має слідкувати і Антимонопольний комітет.

Проте існує й інша позиція: якщо держава знову візьметься регулювати ринок, це призведе до скорочення обсягів та дефіциту. Минулого року, коли Україна перестала безпосередньо закуповувати пальне у Білорусі та перейшла на європейський ринок, дефіцит практично відбувся. Для ринку уряд пішов на значні поступки.

Разом із подорожчанням дизпального і бензину пропорційно зростають і ціни на перевезення. У липні, найімовірніше, на зростання цін вплине ситуація з подорожчанням бензину, що прискорить індекс зростання цін.

Раніше ми писали про способи економії бензину.

Вас може зацікавити:

Водіям на замітку: ТОП – 5 порад щодо економії бензину у спеку

Вистачить калькулятора: як самостійно порахувати витрати палива в авто

Допоможуть у непередбачених ситуаціях: лайфхаки та хитрощі для водіїв