RU  UA

Бити по кораблях Росія не буде: названо головну мету зернової блокади Путіна

Росія, влаштовуючи зернову блокаду, намагається перехопити в України ринки збуту зерна.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал-лейтенант, голова Служби зовнішньої розвідки України у 2020-2021 роках Валерій Кондратюк.

Читайте також: Путін написав цинічну статтю про вихід РФ із "зернової угоди": в ISW пояснили, чого добивається диктатор

За його словами, повністю заблокувати Україну щодо судноплавства Росії не вдасться, бо це буде означати відкриття вогню по всім кораблях, які прямують до України. Є інші країни Чорноморського регіону такі як Румунія, Болгарія, і це може спричинити конфлікт з НАТО. Тому це питання точно виключається.

При цьому Росія посилює свою присутність для того, щоб створити можливості обшуку і зупинки всіх суден, які прямують в напрямку України. Причиною цього всього є те, що насправді Україна та Росія завжди були два головні постачальники пшениці з Чорноморського регіону і є давніми конкурентами.

"Тобто це ще і економічна війна. Сьогодні, блокуючи наші порти, Росія, по суті, пропонує нову зернову угоду. Але вона вже буде торкатися не українського зерна, а російського зерна. І саме сьогодні помічені переговори між Росією і Туреччиною щодо постачання в Туреччину російського зерна. Туреччина має це зерно переробляти і далі направляти до країн Африки", - пояснив він.

Водночас, незважаючи на всі спроби Росії, Україна точно не постраждає завдяки Європейському Союзу, який готовий створити "коридор солідарності". Тепер ЄС готовий вирішити всі питання.

"Питання в іншому. У нас порівняно з минулим роком значно знижуються обсяги урожаю. І Росія намагається захопити ринки зерна. Якщо в минулому році частка Росії складала 16% з постачання зерна, то в цьому році вона зросла на 22% - незважаючи на всі санкції", - додав Валерій Кондратюк.

Нагадаємо, лідери африканських держав, які беруть участь у саміті Росія - Африка, відкинули пропозицію президента РФ Володимира Путіна щодо безкоштовного постачання зерна. Наполягають на поновленні "зернової угоди" з Україною.

  • Вас також може зацікавити:

План – поставити весь світ навколішки: в Україні назвали справжню мету російських ударів по Одесі

Під загрозою експорт зерна: в ОК "Південь" розповіли про наслідки ударів по Одещині

Росіяни атакували "шахедами" порт на Дунаї, є постраждалі: всі подробиці та фото