RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05

Новини

20 вересня

19 вересня

18 вересня

17 вересня

16 вересня

Всі новини

Тепер - не тільки пільговики: хто з українців може отримати житло в кредит і на яких умовах

В Україні розширили державну програму доступної іпотеки "єОселя". Тепер нею можуть скористатися всі охочі, а не лише пільгові категорії громадян.

Про деталі програми розповідає "Апостроф".

Читайте також: Почався прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло: покрокова інструкція

Відповідно до нових правил, для пільговиків надалі діє ставка у 3% річних, для решти - 7%.

Програму поширили також на новобудови, однак із чималими обмеженнями. Придбати житло можна лише в будинках, яким не більше трьох років. Такий підхід зробить вартість іпотеки дорожче, аніж у відносно старому. Ще пільгову іпотеку можна взяти на квартири, які ще будуються, проте список забудовників обмежений.

Як кажуть експерти, якщо до війни громадяни, які мали намір купити нерухомість на етапі будівництва, могли зекономити близько 30% від ринкової вартості, то нині ситуація змінилась. Тепер попит на новобудови становить тільки близько 20% від довоєнного рівня.

Забудовники найбільше зацікавлені у розвитку іпотечного кредитування в країні. Зокрема, у столиці придбати квартиру в новобудові за програмою дозволяється тільки у двох забудовників та у чотирьох житлових комплексах. Так, в ЖК "Family & Friends" усі однокімнатні квартири вже розібрані, а двокімнатна коштує 2,43 млн грн, що дорожче від "Київміськбуду" на 30,6%.

Придбати житло громадяни можуть, якщо:

  • площа не більша за 52,5 квадрата (плюс 21 квадрат на кожного подальшого члена родини);
  • для пільгових категорій (3%) в обласних центрах та столиці будинок повинен бути введений в експлуатацію не більш ніж 10 років тому, в решті міст – без обмежень;
  • для всіх українців (7%) – будинок не може бути старшим за три роки.

ПриватБанк навів підрахунки приблизних платежів на кредит у 900 тис. грн. За умови, що квартира коштує 1,3 млн грн, а кредит на 20 років під 7% річних - сума першого внеску становитиме 400 тис. грн, а платежі - близько 7 тис. грн. Страховка, нотаріус обійдуться додатково у 23,2 тис. грн. Сума відсотків - 776,5 тис. грн.

Нагадаємо, українці, у яких під час військових дій було пошкоджене житло, можуть подати заявку на отримання грошової компенсації через мобільний застосунок "Дія".

  • Вас також може зацікавити:

Українцям відшкодують зруйноване війною житло: названі категорії, які отримають гроші першими

У міністерстві відновлення представили алгоритм компенсацій за зруйноване житло

Якщо у ваш будинок потрапив снаряд: що робити і куди звертатися за компенсацією