RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Чорні лебеді" вже вилетіли: на скільки ще вистачить бюджету РФ

Економічні експерти дали оцінку фінансовим можливостям Росії, яка півтора року веде війну за українські землі.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: "Гойдалка" рубля: як війна топить російський бізнес

Фонд національного добробуту є "кубишкою", куди уряд звертається щоразу, коли дефіцит бюджету починає зростати. ФНД є частиною федерального бюджету, однак його облік ведуть окремо.

Загальний обсяг фонду - 13,3 трлн рублів, проте його частина, разом з іншими валютними резервами, заморожена через західні санкції. Відомо, що російська влада не має доступу до близько третини ФНД (4,5 трлн рублів або 47 млрд доларів).

Витрачають так звану ліквідну частину фонду, яка на початок серпня цього року становила 7,2 трлн рублів або близько 79 млрд доларів. Тоді ж Центробанк РФ заявив про ризик вичерпання ліквідної частини ФНБ.

За словами інвестиційного банкіра та фінансового аналітика Сергія Фурси, на скільки вистачить коштів фонду, невідомо.

"Ми точно не знаємо, що там є, та чого там немає, що вони контролюють, а що не контролюють... Але на цей рік точно вистачить, - сказав він.

Економісти вважають, що грошей у ФНД може вистачити на рік-два. Якщо виходити з щомісячних витрат у сумі 500 млрд рублів, як у червні 2022 року, то від ліквідної частини Фонду нічого не повинно залишитися за 14 місяців.

На думку аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, бюджет РФ на цей рік передбачає використання коштів ФНД у розмірі 2,9 трлн рублів. У 2023 році планують витратити з нього 1,3 трлн рублів.

"Наскільки ці плани реалістичні, - велике питання. Багато в чому це залежатиме від ситуації у світовій економіці. Якщо поточні тренди уповільнення економічного зростання у світі продовжаться в 2024 році, то російській владі доведеться збільшувати вилучення з ФНД як мінімум до рівня 2023 року. Це все одно не обнулить ліквідну частину фонду, але, швидше за все, скоротить її майже вдвічі - до 3,5-4,5 трильйона рублів. А ось для повного вичерпання ФНД у 2024 році буде потрібна справжня світова криза як у 2008-2009 роках", - додав Оріщак.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Холодильник проти телевізора: чи зможе Росія закрити бюджетну дірку

  • Вас також може зацікавити:

Південно­­африканський рубль: як Росія схиляє БРІКС до відмови від долара

В Кремлі хочуть відібрати таємні запаси валюти у мільярдерів: хто стане "дійною коровою"

Місяць без "зернової угоди": як Україна та союзники втирають носа Росії