RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Холодильник проти телевізора: чи зможе Росія закрити бюджетну дірку

Ні дорога нафта, ні слабкий рубль не можуть стримати зростання дефіциту бюджету

Ні дорога нафта, ні слабкий рубль не можуть стримати зростання дефіциту бюджету Фото:

Дефіцит російського бюджету вже впритул наблизився до граничного показника, що запланований на кінець року. Стримати розростання бюджетної дірки не допомагають ані секвестр, ані високі ціни на нафту, ані девальвація рубля. "Апостроф" розбирався, як країна-агресор намагається вирішити проблему збільшення дефіциту бюджету, як для цього використовується девальвація рубля, і що в результаті буде з цінами в РФ.

У січні-липні 2023 року дефіцит бюджету в Росії становив 2,81 трильйона рублів. Нагадаємо цього року він не повинен перевищити 2,9 трильйона рублів. Таким чином, за п'ять місяців до кінця року реальний дефіцит наблизився до цього показника. Причин тут декілька – падіння нафтогазових доходів на тлі зростання бюджетних видатків, головним чином, на війну проти України.

По всіх засіках

Крім секвестру бюджету російська влада вишукує будь-які можливості для скорочення дефіциту. Гроші активно вичавлюються з бізнесу. Крім традиційних зборів – податку на видобуток корисних копалин та податку на додатковий дохід від видобутку вуглеводневої сировини великий бізнес буде обкладений разовим податком на надприбутки – він стосується компаній, у яких середня величина прибутку за 2021 і 2022 роки була понад 1 мільярд рублів. Ставка податку становитиме 10% від суми перевищення прибутку за 2021-2022 роки над аналогічним показником за 2018-2019 роки.

Читайте також: В Кремлі хочуть відібрати таємні запаси валюти у мільярдерів: хто стане "дійною коровою"

Але це фактично все, що доступно.

Є, звичайно, кошти Фонду національного добробуту (ФНД), що формується за рахунок додаткових доходів бюджету від продажу нафти та газу. Так, наприклад, із 816 мільярдів рублів, на які у червні скоротився бюджетний дефіцит, понад 500 мільярдів рублів, тобто більше половини, надійшло з ФНД.

Станом на 1 серпня 2023 року обсяг ФНД становив 13,3 трильйона рублів і за липень він навіть зріс на 643 мільярди рублів. Однак, як зазначають економісти (зауважимо, російські), фонд не скорочується (а, іноді, як бачимо, і збільшується) виключно за рахунок перерахунку його розміру за валютним курсом. Саме завдяки цьому, швидше за все, відбулося збільшення ФНД минулого місяця, оскільки саме у липні відбувся грандіозний обвал рубля.

Станом на 1 серпня розмір фонду дорівнював 146 мільярдам доларів. Але якби вказану суму перерахували в середині серпня, коли курс перевищив 100 рублів за долар, його еквівалент був би лише на рівні 133 мільярдів доларів.

Можна також сподіватися на зростання доходів від продажу нафти та газу, але це, скоріше, не має жодного сенсу, бо за перше півріччя 2023 року нафтогазові доходи впали на 47% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У липні, до речі, нафтогазові доходи навіть трохи зросли, але це легко пояснити подорожчанням нафти та ослабленням курсу рубля (доходи від експорту вуглеводнів надходять у валюті, а потім перераховуються у рублі). Тому ні про яку зміну тренду говорити не доводиться.

Більше того, в серпні нафтогазові доходи можуть знову обвалитися, попри те, що середня ціна російської Urals цього місяця становить 70 доларів за барель, тобто вище за санкційну стелю у 60 доларів, а валютний курс хоч і відступив від позначки в 100 рублів за долар, проте впевнено тримається на 95 рублях за долар.

Причина в тому, що в середині місяця експорт російської нафти із чорноморських портів практично зупинився. За весь тиждень з 14 по 20 серпня з Новоросійська, найбільшого чорноморського порту РФ, вийшов лише один танкер, тоді як першого тижня місяця таких було п'ять, повідомляє Bloomberg. В результаті цього обсяги експорту впали до 100 тисяч барелів на добу з 600-800 барелів у червні.

Падіння чорноморського експорту нафти почалося після того, як 4 серпня Україна атакувала військово-морську базу в Новоросійську, а наступного дня пошкодила танкер Sig у Чорному морі. З цієї причини страхові компанії, які й раніше не надто охоче працювали з підсанкційними товарами РФ, почали виставляти за свої послуги рахунки на космічні суми - за "воєнні ризики". Страхування танкерів із російською нафтою подорожчало на 20%. Таким чином, навіть якщо обсяги експорту повернуться до колишніх рівнів, що далеко не факт, витрати на страхування та перевезення з урахуванням збільшених ризиків знизять і без того падаючі доходи нафтовиків і, як наслідок, російського бюджету.

Читайте також: Місяць без "зернової угоди": як Україна та союзники втирають носа Росії

Добробут закінчується

Але повернемось до російського Фонду національного добробуту. Це - та "кубишка", куди уряд запускає руку щоразу, коли дефіцит бюджету починає зростати. ФНД, власне, є частиною федерального бюджету, проте його облік ведеться окремо.

Нагадаємо, загальний обсяг фонду - 13,3 трильйона рублів, але його частина, разом з іншими валютними резервами РФ, заморожена внаслідок західних санкцій. Раніше повідомлялося, що російська влада не має доступу приблизно до третини ФНД. Це десь 4,5 трильйони рублів (47 мільярдів доларів).

Крім того, витрачається так звана ліквідна частина фонду, яка на 1 серпня становила 7,2 трильйони рублів або близько 79 мільярдів доларів. На початку серпня російський центробанк заявив про ризик вичерпання ліквідної частини ФНБ.

Але на скільки вистачить коштів фонду, сказати дуже складно.

"Ми точно не знаємо, що там є, та чого там немає, що вони контролюють, а що не контролюють , - сказав "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Але на цей рік точно вистачить".

Економісти (у тому числі російські) вважають, що грошей у ФНД може вистачити на період від року до двох. Якщо виходити з щомісячних витрат у сумі 500 мільярдів рублів, як минулого червня, то від ліквідної частини Фонду національного добробуту РФ нічого не повинно залишитися через 14 місяців.

Як зазначив у розмові з виданням аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак, бюджетом РФ на 2023 рік передбачено використання коштів ФНД у розмірі 2,9 трильйона рублів. 2023 року планується витратити з нього 1,3 трильйона рублів.

"Наскільки ці плани реалістичні, - велике питання. Багато в чому це залежатиме від ситуації у світовій економіці. Якщо поточні тренди уповільнення економічного зростання у світі продовжаться в 2024 році, то російській владі доведеться збільшувати вилучення з ФНД як мінімум до рівня 2023 року, - говорить Оріщак. - Це все одно не обнулить ліквідну частину фонду, але, швидше за все, скоротить її майже вдвічі - до 3,5-4,5 трильйона рублів. А ось для повного вичерпання ФНД у 2024 році буде потрібна справжня світова криза як у 2008-2009 роках".

Ми його втрачаємо

Допомога прийшла, звідки не чекали – літня девальвація рубля допомогла російському уряду щодо скорочення бюджетного дефіциту. Є конспірологічна версія, що обвал російської валюти був цілком продуманим. Але він має і негативні наслідки, до того ж не лише економічні.

"Судячи з усього, для них психологічно важлива позначка 100 - вони всі активно включилися на цьому моменті з політичної точки зору. Тому, судячи з усього, 100 вони намагатимуться тримати, - каже Сергій Фурса. - Як довго вони зможуть це робити, - це окреме питання".

Не забуватимемо також, що Росія входить у тривалий електоральний цикл. У єдиний день голосування 10 вересня там відбудуться вибори всіх рівнів, зокрема й у Державну думу. А на березень 2024 року призначено вибори президента країни Володимира Путіна.

"Влада РФ швидше за все намагатиметься утримати курс рубля в діапазоні 90-100 за долар США до березня 2024 року. І лише після завершення президентських виборів вони повернуться до вирішення проблем бюджету за допомогою девальвації з відповідними проінфляційними наслідками", - розповідає Максим Орищак.

Після ривка валютного курсу до 100 рублів за долар російський центробанк різко підняв облікову ставку з 8,5 до 12% річних. Девальвацію це не зупинило, натомість зробило кредитування надто дорогим, що незабаром неминуче призведе до уповільнення економіки РФ (раніше зростання ВВП Росії у 2023 році прогнозувалося на рівні 1,5-2%, але тепер є всі підстави вважати, що на економіку очікує стагнація чи навіть невелике падіння).

Втім, деякі економісти (знову-таки, зауважимо, російські) вважають, що влада, попри вибори та інші фактори, буде змушена дозволити курсу знову піти вище 100 рублів за долар.

У принципі, не виключено, що ми побачимо курс 100, 120 й, можливо, навіть 150 рублів за долар. Деякі фахівці стверджують, що саме за курсу 150 з'явиться можливість збалансувати цього року російський бюджет (тобто без перевищення планового дефіциту в 2,9 трильйона рублів).

Є, щоправда, одна заковика – ціни, які в Росії вже зростають випереджаючими темпами, з таким курсом просто злетять у космос, і доходи більшості громадян, навіть у разі їх індексації, знеціняться.

Але навряд чи когось там хвилюють такі дрібниці.

Читайте також: "Гойдалка" рубля: як війна топить російський бізнес

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР