RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Кремлі хочуть відібрати таємні запаси валюти у мільярдерів: хто стане "дійною коровою"

Кілька великих російських компаній, головним чином виробники добрив, таємно залишали за кордоном валютну виручку від експорту, і тепер її хочуть повернути "на батьківщину", щоб стабілізувати рубль, що знаходиться у піке.

Такі дані, як пишуть росЗМІ, були представлені главі Кремля Володимиру Путіну на закритій зустрічі з урядовцями та Центробанком, присвяченій ситуації з курсом рубля.

Читайте: Рятувальний круг кинуто: чому російський рубль продовжує тонути

Компанії, що залишають "в тіні" валютний прибуток, належать чотирьом російським мільярдерам, у тому числі й екс-власнику мінерально-хімічної компанії "ЄвроХім", Андрію Мельниченку, який невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в Україну переписав його на дружину.

Особисті статки Андрія Мельниченка оцінюється в $25,2 млрд., а "ЄвроХім" є найбільшим виробником мінеральних добрив у РФ зі щорічним експортом понад 20 млн. тонн і річним оборотом понад $800 млн.

Андрій Мельниченко

Також до експортерів входять "ФосАгро" Андрія Гур'єва (статки $9,7 млрд), "Уралкалій" і "Уралхім" Дмитра Мазепіна (статки $2,8 млрд) і "Акрон" В'ячеслава Кантора (статки $11,3 млрд).

Володимир Путін доручив прискорити повернення "активів вітчизняного бізнесу" до юрисдикції РФ, і під загрозою запровадження обов'язкового продажу майже всієї експортної валюти (до 90%), а також жорстких обмежень на виведення капіталу за кордон з компаніями вдалося домовитися про збільшення продажів валютного виторгу.

Чиновники впевнені, що це допоможе стабілізувати рубль, який за останній рік втратив майже половину вартості. В іншому випадку виробникам добрив пригрозили підвищити податкове навантаження.

Нагадаємо, що вартість долара і євро в Росії стрімко зростає.

  • Вас може зацікавити:

Хроніка пікіруючого рубля: як економіка Росії опинилася в цугцвангу

100 рублів за долар: у Росії публічно висміяли Путіна

"Гойдалка" рубля: як війна топить російський бізнес