RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Українцям перерахують комуналку: кого це торкнеться

Кабінет міністрів України затвердив порядок перерахунку вартості комунальних послуг, серед яких теплопостачання, водопостачання та вивезення сміття.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Затверджуємо порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг з постачання тепла, води та вивезення сміття. Це чіткий алгоритм, що ґрунтується на принципі "плати за те, що отримав", - заявив Шмигаль під час засідання Кабміну.

Читайте: Старий сервіс не працює: куди у 2024 році передавати показання газового лічильника

Прем'єр підкреслив, що комунальні послуги мають бути якісними та відповідати заявленим стандартам, люди повинні бачити, що вони платять за реально надані послуги.

Також урядовець нагадав, що до кінця опалювального сезону комунальні тарифи на електрику, газ та тепло залишаються незмінними.

Згідно з рішенням Кабміну, перераховувати вартість комунальних послуг будуть за період їхнього ненадання, надання не в повному обсязі або у невідповідній якості. Порядок, який затвердив уряд, визначає механізм та умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання тепла, гарячої та холодної води, а також вивезення сміття.

Також передбачено кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, які враховуватимуть при перерахунку вартості.

При цьому Кабмін визначив особливості здійснення перерахунку залежно від виду договору, укладеного між виконавцем та споживачем, та умови, за яких перерахунок не проводять.

Як повідомив представник Кабінету міністрів у парламенті Тарас Мельничук, урядом затверджено, відповідно до пункту 9 частини першої статті 4 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", Порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Порядком визначено механізм та умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами (управління побутовими відходами - за умови укладення відповідного договору зі споживачами) за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Передбачено кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, що враховуються при здійсненні виконавцем комунальних послуг перерахунку вартості таких послуг у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Також визначено особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору, укладеного між виконавцем та споживачем, та умов нарахування плати за ці комунальні послуги, а також визначено умови, за яких перерахунок не проводиться.

Установлено, що відповідний Порядок не застосовується на територіях, які включено до затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ: з дати виникнення можливості бойових дій до дати припинення можливості бойових дій та протягом трьох місяців з дати припинення такої можливості; з дати початку бойових дій до дати завершення бойових дій та протягом трьох місяців з дати їх завершення; з дати початку тимчасової окупації до дати завершення тимчасової окупації та протягом трьох місяців з дати її завершення.

Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 17.02.2010 N 151 "Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості".

Раніше ми розповідали, як можна заощадити на комуналці, і платити за світло лише 40% від тарифу.

  • Вас може зацікавити:

Для українців запровадили ще один платіж за газ: скільки доведеться платити

Чи чекати українцям підвищення ціни на газ у 2024 році: офіційна відповідь влади

Як залишитися зі світлом, коли відключили за борги: українцям озвучили механізм