RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Залишилося кілька кроків: коли Україна отримає гроші від заморожених активів РФ

Надання Україні коштів, які були отримані в Європейському Союзі у вигляді прибутків від використання заморожених активів Росії, відбудеться не раніше кінця березня.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: "Медведчуку труба: яка Україні користь від важливого активу кума Путіна"

Нагадаємо, 12 лютого Рада Європейського Союзу затвердила правові підстави використання на користь України доходів, що отримуються від заморожених в ЄС російських активів. Це рішення відкриває шлях до використання зазначених коштів для допомоги нашій країні через внесення відповідного внеску до бюджету ЄС.

"Ухвалено політичне рішення, і до його практичного втілення ще буде кілька кроків", - зазначив український дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

За його словами, тепер Єврокомісія, як виконавчий орган влади ЄС, має розробити конкретний план, як фізично передавати ці гроші Україні. На думку Осипенка, якщо все піде без затримок, можливість надання нашій державі цих коштів з’явиться через півтора-два місяці.

Таким чином, якщо відштовхуватися від дати рішення Ради ЄС, яке було ухвалено 12 лютого, то наприкінці березня або, що ймовірніше, у першій половині квітня Україна зможе отримати перші гроші з доходів, які були отримані віз заморожених активів РФ.

Проте цілком вірогідно, що виникнуть певні ситуації, які затримають процес надання Україні цих коштів. З іншого боку, в червні цього року відбудуться вибори до Європейського парламенту, який сформує новий склад Європейської комісії, а це означає, що у діючих членів Єврокомісії залишається не так багато часу для завершення поточних справ, зокрема, щодо передачі Україні доходів від заморожених активів Росії.

"Я думаю, що до літа вони мають почати передавати нам ці кошти", – резюмував Руслан Осипенко.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Гроші будуть, але в пакеті: чи отримає Україна доходи від заморожених активів РФ

  • Вас також може зацікавити:

Захід може передати Україні заморожені активи РФ: експерт пояснив, коли це буде можливо

Конфіскація активів РФ: в США знайшли законний спосіб передати гроші Україні

Десятки мільярдів на відновлення: коли Україна отримає російський конфіскат від США