RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Вихід на пенсію після 60 років: що варто знати українцям

Пенсійний вік для українців встановлено на рівні 60-ти років, тому за умови наявності достатньої кількості страхового стажу, можна сміливо виходити в цей час на "заслужений відпочинок". Проте експерти рекомендують не поспішати.

Про це розповідає "Апостроф", посилаючись на експертів.

Читайте також: Весняна індексація пенсій: хто з пенсіонерів залишиться без підвищення

Так, громадяни можуть відкласти вихід на пенсію та продовжити працювати. Такий маневр дозволить суттєво збільшити майбутні виплати.

Є важливі деталі, на які треба зважати, щоб отримати якомога більше. У першому випадку - якщо людина просто надалі працюватиме та отримуватиме пенсію, розмір виплати зросте незначно, збільшиться при цьому стаж. Тому доплата за наднормовий стаж буде дещо вища.

У другому випадку - якщо громадянин продовжить працювати після того, як виповнилося 60 років, і при цьому відмовиться від нарахування пенсії, то вона зростатиме щомісяця на пів відсотка. Тому за кожен рік такої роботи пенсія може підскочити на 6%. Тоді як за п'ять років (до 65-ти), розмір сягне 30%.

Якщо розрахункова пенсія в 60-т становить 5 тис. гривень, то, відтермінувавши її на п'ять років, можна розраховувати на 6,5 тис. гривень.

У разі, якщо людина продовжить працювати і після 65-ти, і відтермінування перевищуватиме 60 місяців, то щомісячний приріст пенсії становитиме 0,75% і рахуватиметься з 60 років. Тому, пропрацювавши десять років додатково, можна збільшити розрахункову пенсію на 90% і замість 5 тис. гривень мати після 70 років виплату фактично у двократному розмірі більшу - 9,5 тис. гривень.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні проведуть індексацію пенсій. Розмір підвищення становитиме 13%, але не всіх пенсіонерів чекає таке збільшення.

  • Вас також може зацікавити:

Експеримент на виживання пенсіонерів: у скільки обійдеться мінімальний набір продуктів, відео

Які існують пенсії в Україні та що обрати: у ПФУ назвали види виплат

Пенсії ростуть, а жити неможливо: як мільйонам українців протягнути у 2024-му