RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Скандальні закупівлі: водоканал відкинув дешевшого постачальника, через "проблеми" з Windows

Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" у квітні через програму електронних закупівель "Прозорро" придбало кабель, вартістю 1,92 млн грн без ПДВ. Іншій фірмі, яка запропонувала нижчу ціну, відмовили через нібито "проблеми з Windows".

Про це свідчить інформація у системі "Прозорро".

Читайте також: "Справи у Гринкевича - не фонтан": Міноборони розірвало всі угоди зі скандальним львівським бізнесменом

Компанія, яка таким чином виграла тендер, має поставити 900 м броньованого алюмінієвого високовольтного силового кабелю ААБл-10 3х240 по 2 130 грн за метр без ПДВ за три робочі дні після заявки замовника, а розрахуватися з нею мусять протягом місяця після передачі товару.

Як пишуть "Наші гроші", великий постачальник "Укрпровід" запропонував такий же кабель за ціною 1 876 грн за метр без ПДВ без доставки. Тобто загалом на 12% дешевше.

ТОВ "Меганом Україна" пропонувало на 100 грн дешевше – за 1,916 млн грн, однак комунальне підприємство відхилило пропозицію, аргументуючи невідповідністю умовам технічної специфікації та іншим вимогам. Стверджували, що нібито компанія надала інформацію про технічні та якісні характеристики в пошкодженому архіві .rar, через це документ назвали неподаним.

"Меганом Україна", своєю чергою, стверджувала, що подала все правильно. Документи були надіслані в операційній системі Windows 10, де є налаштування архіватор "rar" саме під систему. А замовник, з огляду на скрін, використовує Windows 7 і неоновлений браузер Google Chrome, тому не зміг відкрити файл.

"Фірма спробувала відкрити архів.rar у Windows 10 і Windows 7. І виявила, що архів .rar, створений у Windows 10, дійсно неможливо відкрити на сайті"Прозорро" у Windows 7 так, як це зображено на скріні замовника. А в Windows 10 на сайті "Прозорро" все відкривається. Скаржник додав скрін. У "Наших грошей" файл теж відкрився. Фірма нарікає, що замовник не спробував відкрити архів .rar іншими способами", - повідомляють журналісти.

Як зазначив журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, фірма просила відкрити на сучасній техніці надіслані документи, однак, попри це, замовник ще раз повторив причини відхилення зі свого протоколу.

Видання додає, що з 2023 року підприємець Андрій Панченко, який став переможцем тендеру, "виграв" вже 11,31 млн гривень.

Раніше ми писали про скандал із закупівлею військової форми.

  • Вас також може зацікавити:

Яйця по 17 і не тільки: Рахункова палата підтвердила завищення цін на закупівлі у Міноборони

Не можу погодитись: Христина Горняк висловилася на захист Соні Морозюк на тлі корупційного скандалу

У нас вбивали і за менші гроші, ніж ті, які крутяться в Міноборони - Дана Ярова