RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У нас вбивали і за менші гроші, ніж ті, що крутяться в Міноборони - Дана Ярова

Як проходили тендери на закупівлю харчування для військовослужбовців

Як проходили тендери на закупівлю харчування для військовослужбовців Фото:

Після скандалу із закупівлею яєць для армії по 17 грн за штуку, при Міноборони було створено Громадську антикорупційну раду. Закупівлі, які не торкалися озброєнь, було виведено в систему ProZorro. Але навіть після цього скандал не вщух. В ЗМІ з’явились публікації, начебто закупівлі в ProZorro проводяться не відкрито, а в них беруть участь компанії, які лобіює волонтерка та членкиня Громадської антикорупційної ради Міноборони Дана Ярова. Про те, що відбувається ДАНА ЯРОВА розповіла в інтерв’ю "Апострофу".

Читайте також: Скандал із антикоруп­ціонерами у Міноборони: що сталося з конкурсом

- Пані Богдано, чому, на вашу думку, сталася така історія з закупівлями в Міністерстві оборони?

- Тут дуже проста відповідь. Після повномасштабного вторгнення, 28 лютого 2022 року було ухвалено постанову Кабміну, щодо спрощення процедури закупівель для оборонного відомства. Згідно цієї постанови, всі закупівлі, які раніше були виведені на Prozorro, знову переходили на прямі договори. І після цього півтора року Міноборони так працювало. Оскільки ніхто розходи не контролював, виник так званий яєчний скандал.

- І після скандалу Міноборони вирішило створити Громадську антикорупційну раду до складу якої ви увійшли.

- Я була обрана до Антикорради за результатами всеукраїнського голосування на платформі НАЗК і отримала найбільшу кількість голосів, тільки після цього я потрапила в комісію закупівель з тилового забезпечення. По суті це тендерний комітет.

- Наскільки я знаю, ви почали з того, що знову повернули закупівлі для Міноборони на ProZorro.

- Так. Ми вивели ці закупівлі на ProZorro.

- У чисельних публікаціях, які з’явились останнім часом, вас звинувачують у лобіюванні певних компаній, пов’язаних з Сергієм Пашинським. Як ви це можете пояснити.

- Це просто смішно. Будь-хто може подивитись на ресурсі Yourcontrol кінцевого беніфіціара та повʼязаних осіб цієї компанії, якщо мова йде про "Атомсервіс". Думаю, Сергій Пашинський здивувався, якби дізнався, що він є власником такого бізнесу. Торги проходили абсолютно відкрито. Нагадаю, що Комісія щодо закупівель - це колегіальний орган, який складається з представників різних структурних підрозділів Міністерства Оборони України. І рішення щодо прописання умов, затвердження результатів торгів ухвалюються колегіально. Але хочу абсолютно чесно зазначити, що, на жаль, на торги, окрім компаній, які й були завжди постачальниками Міноборони, ніхто не вийшов.

- А чому, до речі, не вийшли великі рітейлери? Там же були запропоновані непогані гроші.

- Ви можете самі зателефонувати їм та запитати. Кваліфікаційні вимоги лежать в вільному доступі на Prozorro. Рітейлери абсолютно спокійно підпадають під ці вимоги і по фінансовій частині, і по всьому іншому. Представники рітейлу були присутніми на одній із нарад й сказали, що тут не тільки послуга з продажу товару, але й послуга з питань логістики і над цим треба думати. Тож торги відбулися і була конкуренція. Було 6-7 учасників на одну область.

- А документи в учасників торгів перевірялись?

- Була застосована спрощена процедура закупівель. Як вона працює? Береться учасник з найнижчою пропозицією і комісія дивиться, чи відповідає його пакет документів кваліфікаційним вимогам. Якщо відповідає – компанія перемагає. Якщо ні – компанію відхиляють й береться наступний учасник. Чим ще відрізняється спрощена процедура закупівель? Коли відбувається загальна процедура закупівлі, то учасники протягом 24 годин мають право подати документи, яких не вистачає. При спрощеній процедурі цього не передбачено.

- Чому компанія "Трейд Граніт інвест", яка надала найвищу ціну, оскаржує результати торгів у судах?

- Що відбулось? Компанія, яка надала найнижчі ціни - "Атомсервіс", яку чомусь прив’язали до Пашинського, взяла навіть більше ніж сім лотів. Але в нас була єдина дискримінаційна вимога. Генштаб і Міноборони попросили, щоб на одну юридичну особу було не більше семи областей. Це було зроблено навмисне. У нас війна і якщо одна компанія виграє лоти по всіх областях, а потім її склади, боронь Боже, потраплять під удари "Шахедів", чи ракет, то це буде катастрофа для армії, вона залишиться без харчування. Так от, компанія "Атомсевіс" дала найнижчі ціни по найбільшій кількості областей. Але ми залишили для "Атомсервіса" лише сім областей. До речі, сім лотів виграв не лише "Атомсервіс", а й компанія, яка продавала яйця по 17 грн, тільки вже під новою назвою - "Трейд ланс рітейл".

Після того, як торги відбулися, переможця було визнано, компанія "Трейд Граніт інвест", яка надала найвищу ціну, і яка зараз має контракт з Міністерством оборони майже на 8 млрд, а також пов’язана з підслідним НАБУ бізнесменом Андрієм Адамовським, подала позови до суду і почала оскаржувати перемоги інших компаній.

- Яка ситуація з судами на сьогодні?

- Сім судів першої інстанції виграно, до речі, там не лише "Трейд Граніт інвест", там вже всі проти всіх почали судитись. До речі,"Трейд Граніт Інвест" вже отримав п'ять відмов до апеляції.

- А всі ці суди хіба не гальмують підписання договорів й постачання харчів в армію?

- Звісно гальмують.

- А за тими результатам торгів, які не оскаржуються в судах, договори вже підписані?

- Затягування було. Кожен свій день я починаю з того, що телефоную та питаю чи підписані договори. Але на сьогодні вже підписано та передано на зобовʼязання Держказначейства 14 договорів по харчуванню. Інші знаходяться на погодженні в різних структурних підрозділах.

- А от, наприклад, "Атомсервіс", якщо з ним підпишуть договори, зможе їх виконати? Постачання продовольства до війська не буде зірвано?

- Зможуть. Це компанія, яка вже 10 років співпрацює з Міноборони. Я питала у тилової служби, чи були випадки, коли хтось з бійців сидів голодний, тобто чи зривались поставки. Вони відповіли, що були окремі випадки щодо якості харчів, але поставки не зривались.

- Ви неодноразово казали, що Міноборони хотіло завадити торгам. У чому це проявлялось?

- Під час торгів мені скинули документ, в якому Міноборони зверталось до Кабміну з проханням продовжити всі контракти по харчуванню на невизначений термін. Я тримала цей документ кілька днів і не знала, що з ним робити. Але потім я розіслала цей лист відомим мені журналістам, які його оприлюднили. Через добу після цього Міноборони цей документ відкликало.

- Ви заявляли, що по 19 лотам економія коштів склала 3 мільярди 900 мільйонів гривень. Поясніть, в чому власне полягає економія.

- Дивіться. Очікувана вартість по всіх лотах була 24 млрд гривень. Ми з них зекономили на сьогодні по 19 областях 3 млрд 900 млн. По трьох областях ще будуть переторговуватись, і, я думаю, що там ще мільйонів 300 зекономимо. Ця економія спокійно покриває витрати на зимову форму для армії. Є бюджет Міноборони, затверджений Верховною радою. І тепер його можна перерозподілити.

- Пані Богдано, ви людина не бідна, у вас досить розвинутий бізнес. Ви могли б спокійно ним займатись. Але ви вирішили зайнятись громадською роботою. Для чого це все вам потрібно?

- Я волонтерствую з 2014 року. В 2015 я зайшла в Міноборони в складі волонтерського десанту і ми зробили дуже багато важливих речей попри тиск. Ми зробили багато речей, на яких базується зараз українська армія. Наприклад, ми впровадили нові аптечки, ми замінили військову форму, бо стара була непридатною, вона горіла, бо була зроблена з якогось поліестеру. Бійці отримували серйозні опіки.

А зараз в мене суто егоїстична ситуація. В мене три сини і я не хочу передавати у спадок своїм дітям цю війну, я не хочу втрачати своїх дітей, це в мене особистий тригер, я втратила вже дитину, це був теж хлопчик, і я не хочу, щоб мої діти жили в недемократичній країні.

В 2017 році тодішній Міністр оборони Степан Полторак хотів, щоб я очолила департамент закупівель. Але я людина з бізнесу і в державній структурі працювати не можу, для мене це сумно-сумно. Я відмовилась. Але тепер, після повномасштабного вторгнення, я зрозуміла, що все те, що я робила все життя, може бути знищено. Я вивозила своїх батьків з Бучі, я бачила всі оті трупи закатованих, що лежали на Яблунській вулиці. Коли ти розумієш, що країна не була готова до повномасштабного вторгнення, то запитуєш себе, а якби я пішла працювати в Міноборони, може б тоді я могла вплинути на це. Але зараз, якщо я зможу щось змінити в цій країні для своїх дітей, то я буду робити для цього все можливе.

- Ви казали, що побоюєтесь за своє життя?

- Такі думки в мене є. У нашій країні вбивали і за менші гроші, ніж ті, що крутяться в Міноборони.

- Правда, що ви готуєтесь до майбутніх виборів та будуєте партію "Мрія", яку фінансує Сергій Пашинський?

- Про мене пишуть різне. Я вже до цього звикла. Єдине, чого я не можу вибачити, коли поливають брудом громадську організацію "Мрія дітей України", яка опікується дітьми загиблих воїнів. Для чого приплели до цієї історії дітей? Мені дуже прикро, що так сталося. Для мене це дуже болюча тема. Поливати брудом дітей - це плюнути на могили їхніх батьків. Ще більш прикро, що це роблять журналісти, я не знаю чи можна їх так назвати. Ну пишіть про мене, що завгодно, але ж діти тут до чого.

Щодо мого походу в політику. Я про це думаю. Але це все зараз не на часі. Куди та з ким піти, я поки не знаю. Певно це буде партія, яка дотримується демократичних принципів, бажання вступити в НАТО, яка повністю орієнтована на Європу. А зараз я буду робити те, що маю.

Читайте також: Міноборони перейде на закупівлі за стандартами НАТО: Резніков озвучив деталі

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів