RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Чи реально обміняти старі, обпалені або різані долари: пояснення НБУ

Національний банк України, який може відв'язати гривню від долара, пояснив громадянам, як можна обміняти значно зношені або пошкоджені купюри іноземної валюти у касах банків, а також що робити, якщо банкноти виявились підробленими.

Про це Нацбанк розповідає на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Читайте також: Яка доля чекає на платіжний ринок України: прогноз НБУ на 2024-25 рр

"НБУ скасував визначення незначного зношення банкнот іноземної валюти, а касири повинні перевіряти справжність банкнот іноземної валюти лише за допомогою лічильників або детекторів валют", - зауважили у банку.

Які купюри вважаються зношеними та пошкодженими

Такими банкнотами вважаються порвані, різані, обпалені, трухлі, гнилі, з пошкодженим дизайном або елементами захисту чи з друкарськими недоліками. Також зношеними та пошкодженими купюрами вважають такі, що мають зміни первісного кольору паперу чи зображень та загальні забруднення, які займають половину банкноти, у тому числі що можна побачити під ультрафіолетовою лампою.

Як обміняти зношені/пошкоджені купюри

Такі купюри та які вилучили іноземною країною з обігу, приймаються на інкасо - значно зношені/пошкоджені банкноти перекидають за кордон іноземному банку-кореспонденту для обміну. Якщо купюри лише зім’яті, трішки забруднені чи потерті, то вони прийматися до обміну.

Водночас НБУ нагадав, що банки та небанківські фінустанови не можуть встановлювати обмеження стосовно номіналу та року випуску дійсних і справжніх купюр іноземної валюти.

Що робити з підробленою банкнотою

Такі купюри забирають та передають до Нацбанку для дослідження. При підтвердженні підробки їх передають поліції, аби там провели розслідування.

Раніше ми розповідали, чи вигідно міняти валюту напередодні вихідних.

  • Вас може зацікавити:

Яким банкам довіряють українці: рейтинг НБУ

Як змінився індекс інфляції в Україні: дані НБУ за початок квітня

Коли Україна зможе відмовитися від долара: який механізм переходу на євро