RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Удар по банках: в ЗМІ розповіли про скандальну ініціативу НБУ щодо безготівкових розрахунків

У Національному банку прийняли рішення різко скоротити банківські комісії при безготівковому розрахунку, відповідний проект вже поданий на розгляд в профільний комітет Верховної Ради України.

Про це повідомляється в матеріалі "Цензора".

Так, в регуляторі пропонують до травня 2020 роки знизити комісію при безготівковому розрахунку з 2% до 0,7%.

При цьому буквально в січні цього року, НБУ сам подавав проект про поетапне зниження комісії до 2021 року, а обговорювався подібний проект з банками в останній раз в минулому році. Тоді учасники дискусії дійшли консенсусу, що зниження відсотка комісії буде відбуватися протягом трьох років до 1,5%. У Нацбанку зазначили, що змінили своє рішення, тому що намагаються слідувати практиці європейських країн і намагаються скоротити розрахунки готівкою.

При цьому експерти зазначають, що в разі реалізації цього кроку банки зазнають істотних матеріальних збитків і втратять кошти, які раніше витрачалися на обслуговування карток і терміналів.

"Коли в магазині продають яблука - ніхто не вважає, що продавець повинен віддати їх безкоштовно? Так чому банки, які ставлять термінали, повинні це робити безкоштовно, як пропонує риторика Нацбанку? Ні, це не працює, бізнес так не роблять. В цілому я вважаю, що має бути якомога менше держави в питаннях, які регулюються самі. Тим більше, що цифри - 0,7% розміру комісії, взяті зі стелі. І з учасниками ринку їх ніхто не обговорював", - написав у Facebook співзасновник "Монобанку" Олег Гороховський.

Також він розповів про наслідки аналогічного рішення в країнах Європи.

"В Європі спробували піти таким шляхом і відрегулювати комісію в сторону зменшення. Під тиском торговців і під прапором того, що це поліпшить кешлес - побільшає безготівкових розрахунків. У банків карти для клієнтів стали платними. З'явилася щомісячна абонентська плата - 5, 10 і до 20 євро в місяць. Банки збільшили відсоток за обмін валюти при використанні карт інших країн. Відтепер на цьому можна "попасти" на суму від 5 до 10% від суми транзакції. Тобто, ця регуляція не мала ефекту ... можна констатувати, що вона провалилася", - написав він.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян уточнив, що НБУ слід було спробувати узгодити свій проект з банками і прийти до якого-небудь консенсусу з цього питання.

"Будь-яке втручання, причому без попереднього обговорення, звичайно ж, викличе справедливий опір, адже по суті це ручне регулювання ринку і встановлення певних обмежень, яке вплине на конкуренцію ... Такі ініціативи без обговорення, сліпе слідування практикам інших країн, можуть викликати невдоволення і непередбачувані наслідки", - заявив він.