RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Нацбанк прийняв історичне рішення - воно відіб'ється на кредитах, депозитах і інфляції

Національний банк України підвищить облікову ставку на пів відсотка (з 7,5 до 8%). Це підвищення відіб'ється на вартості кредитів, депозитів, а також на розмірі інфляції в Україні.

Про це Нацбанк повідомив 22 липня на своєму офіційному сайті.

За словами представників регулятора, таке рішення прийнято задля того, щоб повернути рівень інфляції в країні до цільового показника, що дорівнює 5 відсоткам.

При цьому останній раз розмір ставки був на рівні 8 відсотків в червні минулого року.

На що це вплине?

До розміру облікової ставки прив'язана вартість кредитів, які Нацбанк надає для комерційних банків. Відповідно, чим нижче облікова ставка - тим дешевші кредити надають комерційні банки і тим більше позичальників оформляють позики.

Завдяки підвищенню облікової ставки в Україні знизиться інфляція, подорожчають кредити та підвищаться ставки по депозитах.

Що привело до цього рішення?

- У червні цього року інфляція залишилася на рівні попереднього місяця (9,5%), проте це все одно було вище, ніж у квітневому прогнозі.

Очікується, що найближчим часом рівень інфляції стане трохи вище, ніж 10%. При цьому експерти переконані, що до кінця 2021 року темпи зростання інфляції знизяться і повернуться до рівня 5% вже в другому півріччі 2022 року.

При цьому в Нацбанку погіршили прогноз по інфляції в 2021 році з 8,0% до 9.6% через стрімке зростання світових цін і подальшого відновлення попиту.

- У Нацбанку зберегли прогнози щодо зростання реального ВВП в 2021 році на рівні 3,8%.

Експерти очікують, що в найближчі роки економіка України буде зростати приблизно на 4% кожні 12 місяців. На це вплинуть висока приватне споживання, а також підвищення попиту на товари, що експортуються Україною. Також очікується пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств.

- У Нацбанку очікують прогресу в переговорах України з Міжнародним валютному фондом.

Чим більше пробуксували в цих переговорах, тим вища ймовірність фінансування дефіциту держбюджету.

- нові штами коронавируса можуть принести до чергових суттєвих фінансових втрат.

"На відміну від карантину навесні минулого року, пандемія не мала стримуючого впливу на інфляцію насамперед через збереження стійкого споживчого попиту", - зазначили у відомстві.

Раніше ми також повідомляли. що згортання антикризових програм несе загрози для економічного відновлення в Україні.