RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Інтернет-шахраї виходять на новий рівень: в Україні створили сайт-фейк ПриватБанку

Аферисти створили фейковий сайт "ПриватБанку", перейшовши за посиланням нібито щодо отримання допомоги.

Про це повідомила пресслужба "Приватбанку" виданню "Сегодня".

Так, сайт-фейк дуже схожий на сайт програми "Допомагати просто!" Інтерфейс зловмисників ідентичний до оригінального сайту "ПриватБанку". Тільки на стартовій сторінці оригіналу громадянам України збирають допомогу для ЗСУ чи внутрішньо переміщених осіб, а на сайті шахраїв людям пропонують отримати допомогу відповідно до статусу, пройшовши за посиланням.

Аферисти збирають персональні дані користувача банку або відразу після переходу на посилання, або просять користувача ввести дані вручну, а саме: прізвище, ім'я, номер банківської картки, CVV-2, пін-код.

"ПриватБанк не здійснює виплати допомоги через сайти! Благодійні програми банку працюють на надання централізованої допомоги ЗСУ та гуманітарним організаціям", - розповіли у фінансовій установі.

У "ПриватБанку" просять українців не вестись на фейки та не переходити за посиланням. При цьому банк працює зараз над блокуванням шахрайських ресурсів.

Відмінність сайту оригіналу та підробки полягає також у назві посилання. Оригінал має на кінці .ua, .com чи .gov. Сайти аферистів – .org, .site і складаються зі слів, які важко розібрати.

Крім того, шахраї від імені банку та інших держресурсів-онлайн розсилають СМС українцям на мобільний телефон. Водночас пишуть, що можуть нарахувати гроші під час переходу за посиланням, а потім виманюють персональні дані та особисті кошти.

Фейковий сайт Фото: скріншот

Нагадаємо, шахраї адаптували стару схему обману під актуальні події в Україні. Користувачам Facebook обіцяють надати 8 900 грн "допомоги від ЄС" за проходження опитування, використовуючи вкрадене брендування ТСН, прапори України та Євросоюзу.