RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Кредитні канікули в банках закінчилися не для всіх: кому можуть продовжити пільги

Українські банки з 1 червня скасували кредитні канікули, однак деякі з них залишили послаблення. Клієнти банків можуть користуватися коштами на пільгових умовах, якщо звернуться з відповідним проханням до фінансової установи.

Про це розповіли експерти для "Сьогодні".

До прикладу, у державному Приватбанку пообіцяли залишити пільгову ставку кредитування для клієнтів, які погашатимуть якнайменще 5% від суми заборгованості на місяць.

З цього приводу старший економіст Центру економічних стратегій Юрій Гайдай сказав, що банківська система має бути стабільною, тобто повинна заробляти.

"Тому продовження кредитних канікул для всіх несправедливо – за користування кредитами не платять і ті, хто у скрутному стані, і хто може обслуговувати свій борг. І це все було за рахунок банків (які, зазначу, свої позички у населення продовжували обслуговувати). І зрештою – за рахунок рефінансування НБУ", - пояснив Гайдай.

За його словами, актуальна ставка в Приватбанку за картками - 1,7% на місяць, а це більше 20% річних – близько рівня інфляції, тобто реальна ставка з урахуванням нуля інфляції.

"Тим, хто у скруті та на окупованих територіях, потрібно звертатися на гарячі лінії банків, той же Приват обіцяє враховувати та пропонувати варіанти реструктуризації", - додав Юрій Гайдай.

Клієнтам, які опинилися в складній фінансовій ситуації, треба індивідуально домовлятися з банками про реструктуризацію чи списання заборгованості.

"Можна спробувати врегулювати борг, що накопичився, окремим договором. Щоб довести банку, що ви дійсно перебуваєте в складному матеріальному становищі, клієнтам доведеться зібрати якомога більше офіційних документів. Це може бути довідка тимчасово переміщеної особи, документ про те, що ви втратили своє майно. за бойових дій, документи про те, що ви втратили роботу або хтось із ваших близьких родичів загинув, тобто вам потрібно зібрати якомога більше офіційних документів про те, що ваше матеріальне становище погіршилося, в цьому випадку буде більше шансів, що банк піде вам назустріч", - пояснив юрист Дмитро Головко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Приватбанк увів подвійну конвертацію, а це стало неприємним "сюрпризом" для українців, які повернулися з-за кордону.