RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Суд списав борг компанії Коломойського перед Приватбанком: куди могли б піти гроші

Господарський суд Дніпропетровської області ліквідував компанію українського бізнесмена Ігоря Коломойського "Новофарм" та списав 4,3 мільярда гривень заборгованості перед державним "ПриватБанком", який днями підняв картковий курс долара.

Про таке судове рішення повідомляє видання Finbalance.

Зазначається, що суд затвердив ліквідаційний баланс і ліквідував юридичну особу ТОВ з іноземними інвестиціями "Новофарм". Тоді як сукупна сума вимог кредиторів до компанії становила 10,44 мільярда гривень. Під час процедури ліквідації було погашено борг на 2,7 мільйона гривень.

Раніше у матеріалах суду вказувалися дані Генпрокуратури, що Національний банк визнав "Новофарм", пов'язаною з фінустановою "ПриватБанк" особою.

Із судових матеріалів випливає, що 16 грудня 2016 року, тобто за кілька днів до переходу ПриватБанку у власність держави, банк відкрив кредитну лінію для "Новофарма" з лімітом у 3,2 мільярда гривень. Для забезпечення за цими кредитними зобов'язаннями Pointex Sale LLP було надано у т.ч. євробонди ПриватБанку номінальною вартістю 80 мільйонів доларів, які були випущені фінустановою через UK SPV Credit Finance plc (папери у підсумку потрапили під bail-in - списання під час націоналізації Привату).

Як пояснюють журналісти, колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський "уклав між своїм на той час банком та фірмами-"прокладками" кредитних угод на щонайменше близько 160 мільярдів гривень. Ці компанії привласнили кошти, а держава забрала спустошений банк, не вдалося повернути і кредитні застави.

"У тому числі відмовилася повертати 4,3 мільярда фірма "Новафарм", яку в рамках кримінального провадження Генпрокуратура визнала пов'язаною з Приватом. І ось поки ми всі відволіклися на якусь війну, на якісь там смерті, на якесь там знищення держави Україна, знову ж таки Спартц, що попало меле і заважає нам розвиватися - суд взяв і хлопнув цю фірму "Новафарм", списавши її борги перед уже державним Приватом", - наголосив журналіст.

Ці гроші стали б у нагоді Збройним силам України для боротьби проти російських окупантів.

Як повідомлялося, в Україні мають намір звільнити від покарання корупціонерів, яких ще не засудили. До парламенту внесено законопроект, який передбачає на час війни дозволити таким особам поповнити державний бюджет та уникнути відповідальності.

Також ми писали, що деякі користувачі ПриватБанку зіткнулися з невідповідністю курсу валют у мобільному додатку та реальним курсом валют.