RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як в Україні працюватимуть банки під час блекауту: НБУ озвучив відповідь

Нацбанк проводить перемовини з фінансовими установами країни для створення національної мережі, в яку входитимуть тисяча відділень із резервними джерелами енергопостачання, що будуть доступні для використання усіма системно-важливими банками.

Про це пише Forbes.

За словами голови Нацбанку Андрія Пишного, цей периметр буде умовно "банком незламності", в якому функціонуватиме уся банківська мережа на випадок екстремально критичної ситуації.

Читайте також: Які банки працюватимуть під час блекауту: опубліковано повний список

За його словами, однією з перших реакцій банківської системи на перебої з електропостачанням було запровадження державними "Ощадбанком" та "Приватбанком умовного "роумінгу" карток з однаковими тарифами для усіх клієнтів.

"Зараз працюємо, щоб розширити цю ідею і на інші банки", – сказав очільник НБУ, додавши, що регулятор також веде діалог з мережами АЗС, щоб у них також з'явилася опція зняття готівки на касах.

НБУ орієнтується на те, щоб у критичних ситуаціях 14 системно-важливих банків могли забезпечити роботу щонайменше 35% мережі, але блекаут показав, що навіть за таких умов система здатна забезпечувати вищий показник, адже працювало близько 45% мережі відділень фінустанов.

Зазначимо, що до системно важливих банків віднесено 14 установ: "Райффайзен Банк", "ПУМБ", "ТаскомБанк", "Універсал Банк", "УкрСиббанк", "ОТП Банк", "Укрексімбанк" "Ощадбанк", "УкргазБанк", "Альфа-Банк", "ПриватБанк", "Південний", "Кредобанк" та "А-Банк".

Нагадаємо, що "ПриватБанк" збільшив ліміти на зняття готівки у банкоматах з карток усіх українських банків до 20 тисяч гривень.