RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Залишився один нищівний удар: як санкції можуть добити російський "Газпромбанк"

Контрагенти США відмовилися обслуговувати кореспондентські рахунки "Газпромбанку", який фінансує повномасштабну війну РФ проти України, тому цей банк не зможе робити розрахунки в доларах, однак про повноцінні санкції досі не йдеться.

Про це розповідає "Апостроф".

Зараз "Газпромбанк" - це єдиний великий російський банк, який може здійснювати розрахунки в іноземній валюті, і вже 27 січня він зупинить транскордонні перекази у доларах США.

Читайте також: Коли набуде чинності новий пакет санкцій проти Росії: журналіст назвав дату

У банку цю ситуацію пояснюють тим, що банки США JPMorgan Chase Bank і Bank of New York Mellon вирішили не обслуговувати його кореспондентські рахунки. Водночас там запевняють, що це нібито зовсім не вплине на роботу "Газпромбанку", адже залишаться доступними перекази в інших валютах, зокрема євро.

Україна вже неодноразово наголошувала на важливості ввести санкції проти "Газпромбанку" і відключити його від SWIFT. Утім, Захід продовжує прозоро натяками цьому російському банку, що тиск на нього зростатиме, але поки що не спішить із повноцінними санкціями.

"Банку потрібно буде шукати в РФ партнера щодо розрахунків, у якого ще не закриті коррахунки в американських банках, а отже, розрахунки для нього стануть дорожчими і клопітнішими", - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, колишній член ради Національного банку України Віталій Шапран.

І тут варто зауважити, що в Росії таких банків фактично не залишилося, а системоутворювальних взагалі немає.

"Виходить, що банк все ще не в списку найжорсткіших санкцій і він, крім того, намагається знайти для себе юридичні лазівки для продовження роботи", - розповів виданню аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак.

За словами аналітика, усі банки Росії в будь-якому разі будуть відключені від SWIFT, проте це питання часу. Питання часу вирішиться тоді, коли насамперед Європа не матиме інтересу до співпраці з країною-терористкою РФ.

"По суті, мають закінчити дію всі довгострокові контракти, які були укладені до війни, і тоді російська економіка отримає повномасштабний удар, який Захід почав завдавати санкційним тиском ще з конфлікту 2014-2015 років. Усі санкції проти Росії - це не миттєва вигода, а довгостроковий план розриву всіх політичних, економічних та ділових відносин, які були раніше. Усім дають час перебудуватися до життя в нових реаліях - без цієї країни як ринку збуту та експортера корисних копалин", - пояснив експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Тепер лише у дерев'яних: "Газпромбанк" відключають від розрахунків у доларах