RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Скасування військового збору і накопичувальні пенсії: скільки отримуватимуть українці

У разі скасування військового збору доходи українців можуть вирости на 1,5%, проте введення накопичувальної пенсійної системи призведе до скорочення заробітків населення.

Про це пише "Обозреватель".

Приводом стала заява глави президентського офісу Андрія Богдана, який в ефірі одного з телеканалів допустив скасування військового збору за умови зростання економіки.

"Це питання бюджету. Якщо буде рости економіка. Економіка вже почала зростати. Ви знаєте, що ВВП за другий квартал 4,7%, чого не було раніше в Україні", - сказав Богдан.

Видання підкреслює, що поки мова йде про загальні формулюваннях влади без будь-яких деталей і конкретних термінів. Проте вже можна спрогнозувати, як зміняться доходи українців.

Ставка військового збору в Україні на сьогодні - 1,5%. Вона стягується з зарплат, виграшів, задекларованих доходів і надходить до загального фонду Держбюджету, а після перерозподіляється. З заробітної плати в 10 тис. грн розмір військового збору становить 150 грн, якщо зарплата 20 тис. грн - до бюджету йде 200 грн. У разі скасування військового сбору доходи українців зростуть на цю суму.

За перше півріччя 2019 від військового збору до держбюджету надійшло 10,4 млрд грн. Таким чином всього в цьому році українці заплатять близько 20 млрд грн військового збору.

За словами аналітика інвестиційної компанії "Альпарі" Максима Пархоменка, скасування збору істотно на бюджеті країни не відіб'ється.

"Для повної компенсації військового збору доходи бюджету мають зрости на 10%. Досягти цього ми можемо за рахунок зростання економіки або поліпшення ситуації з відрахуваннями в бюджет (наприклад, за рахунок реформування митної служби)", - сказав він.

Аналітик Єгор Комов вважає, що частково втрату коштів можна компенсувати за рахунок зростання зарплат. В середньому цей показник в Україні зростає на 20% щорічно. Підвищення зарплат тягне за собою зростання податкових відрахувань.

"Як варіант - збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів може підвищення мінімальної заробітної плати. Зараз вже бачимо для цього можливість на всіх рівнях. Думаю, мінімалка близько 6 тис. грн - цілком реальний сценарій", - додає аналітик.

Таким образів скасування військового збору призведе до скорочення податкового тиску з 41,5% до 40%. Втім, така ситуація протримається недовго, відзначає видання. Як тільки введуть накопичувальні пенсії, платити доведеться більше.

Поки ж і накопичувальні пенсії, і скасування військового збору - всього лише обіцянки нової влади. Без чітких термінів і критеріїв введення.

Як повідомляв "Апостроф", влади України мають намір обкласти спеціальним податком фізосіб-підприємців, що працюють в IT-галузі.