RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні впав ринок праці: звідки беруть гроші на виплати пенсій

Пенсійний фонд України отримав більше надходжень за перше півріччя 2022 року, ніж за аналогічний період минулого року, попри повномасштабну російсько-українську війну. У зв'язку з цим держава має гроші для повноцінних пенсійних виплат.

Про це розповіла старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при НАН Лідія Ткаченко для Obozrevatel.

В Україні на тлі повномасштабної війни впав ринок праці, ВВП та загалом погіршилася економічна ситуація, однак Пенсійний фонд отримує значні надходження, зокрема за рахунок сотень тисяч українців, які отримують високу "білу" зарплату, захищаючи країну у лавах ЗСУ. Відрахування із зарплат військових дозволяють зберігати стабільну ситуацію із наповненням бюджету ПФУ.

"У решті секторів зарплати знизилися, але за рахунок великого контингенту з досить високими зарплатами плани надходження ЄСВ виконуються і мало не перевиконуються. Гроші ж відразу надходять до ПФУ, і ПФУ не може нікуди їх витратити, тільки на виплату пенсій", – пояснила Ткаченко.

Крім того, важливим фактором є те, що держбюджет фінансується за рахунок міжнародних грантів та кредитів, що покращує ситуацію для ПФУ. Наприклад, за січень-липень 2022-го Пенсійний фонд отримав 216,4 млрд грн, а за аналогічний період минулого року - 187,7 млрд грн.

Водночас складнішою ситуація може виявитися після закінчення війни, адже тоді знадобиться забезпечити зростання зарплат, щоб виплата пенсій залишалася стабільною.

За прогнозами, після завершення повномасштабної війни демографічна ситуація в Україні буде складною ще протягом десятиліть за рахунок біженців, які постраждали внаслідок війни, зниження народжуваності тощо.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на деокупованих територіях Харківщини невідкладно виплатять пенсії. Укрпошта запустить пересувні відділення.