RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Україна має рекордний зовнішній борг: наскільки це велика загроза

Більша частина фінансової допомоги, що надходить Україні від союзників, є кредитами, які потрібно буде віддавати, і які збільшують наш зовнішній державний борг.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Гроші будуть, але в пакеті: чи отримає Україна доходи від заморожених активів РФ

Іноземні державні кредити мають пільгові умови у вигляді відносно невисоких відсотків та тривалих строків погашення, але все одно повертати їх доведеться.

При цьому зовнішній державний борг України на початок 2024 року становив понад 100 мільярдів доларів і, звичайно, він буде збільшуватися. І це становить певну загрозу для країни. Наскільки велику?

"У нас зараз одна загроза (у вигляді російської військової агресії, - "Апостроф"), а інші загрози - другорядні або навіть третьосортні", - сказав виданню директор аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Однак Україна ніколи не мала такого великого боргу, як зараз - і це проблема.

"З іншого боку, цей борг набагато краще розподілений, ніж до війни. Те, що ми отримуємо від Японії, Канади, ЄС, - це, за нашими мірками, дуже довгостроковий борг. Ми його виплачуватимемо з п'ятого року, а за деякими (кредитами) з десятого. Тобто сама виплата за цим боргом поки що на нас не тисне", - наголосив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

  • Вас також може зацікавити:

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю