RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​У Facebook з'явилася своя криптовалюта: заява Цукерберга

Компанія Facebook офіційно оголосила про початок тестування власної глобальної цифрової валюти Libra.

Про це повідомляє Financial Times.

Партнерами Facebook стали 27 компаній і організацій, в тому числі провідні американські платіжні системи Visa і Mastercard, а також ряд відомих технологічних компаній, наприклад, Vodafone, Uber, Lyft і Spotify. Всі партнери увійшли в некомерційну асоціацію Libra. Повний її склад - на зображенні.

Стартовий внесок за вступ в клуб - $ 10 млн. Компаніям доведеться інтегрувати Libra в власні сервіси, провести експериментальні транзакції і переконатися у зручності нового продукту. До моменту запуску Libra для широкої аудиторії - він намічений на 2020 рік - Facebook розраховує довести партнерів мінімум до 100.

Цю інформацію в своєму акаунті підтвердив співзасновник і гендиректор Facebook Марк Цукерберг.

"Місія Libra - створити просту глобальну фінансову інфраструктуру, яка представляє мільярди людей в усьому світі", - написав Марк Цукерберг у своєму Facebook.

Згідно з планами розробників, вся величезна аудиторія соціальної мережі Марка Цукерберга - 1,7 млрд користувачів - зможе без рахунку в банку, тобто поза зоною контролю фінансових регуляторів, здійснювати миттєві і практично безкоштовні грошові перекази з своїх смартфонів. За оцінкою Цукерберга, таких людей - некліентов банків з мобільними телефонами - на планеті не менше 1 млрд. Для них особливо важливий новий безпечний, зручний і простий платіжний засіб, зазначив гендиректор Facebook.

Криптовалюта від Facebook буде забезпечена реальними валютними резервами та активами, розміщеними по всьому світу. На перших порах у Libra не буде фіксованого обмінного курсу до долара, євро та інших традиційних валют, а в майбутньому розробники мають намір уникнути різких сильних коливань курсу, від яких періодично страждає навіть найвідоміша на планеті криптовалюта - біткоін.

Для операційного управління проектом Facebook створить новий незалежний підрозділ Calibra. В його рамках у соцмережі з'явиться новий однойменний додаток з цифровим гаманцем. Також здійснювати платежі можна буде в WhatsApp і Messenger.

Компанія підкреслює, що не використовуватиме дані аудиторії Calibra в рекламних цілях і ділитися ними з третіми сторонами "без згоди користувачів". При цьому кожному аккаунту буде присвоюватися узгоджений з владою ідентифікаційний номер, а за підозрілими транзакціями стежитиме спеціальний софт.

Жертвам шахрайств Facebook гарантує відновлення втрачених цифрових "монет".

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", співзасновник Facebook Кріс Хьюз виступив з революційною ідеєю про майбутнє соцмережі.