RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Яким буде курс гривні після Нового року: прогнози експертів

Відповідно до прийнятого у Верховній Раді державного бюджету на 2021 рік середньорічний курс долара очікується на рівні 29,1 грн (27 грн), в той же час експерти вказують, що на нього буде впливати цілий ряд факторів.

Про це йдеться в матеріалі ТСН.

Так, керівник Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки (KSE) Юрій Шоломицький зазначив, що курс 29,1 "мало реалістичний", і заявив, що очікує зміцнення гривні на початку 2021 року.

"Прогнозисти кажуть, що в першій половині, можливо, курс гривні навіть зміцниться від надходження великого капіталу. Якщо ми подивимося на те, яким є баланс, то сказати, що має бути 30 грн за долар не можна. Таке може бути, якщо буде дуже погана ситуація в світі, яка на нас позначиться", - зазначив Шоломицький.

За його словами, в української гривні є всі шанси зміцнитися щодо долара у 2021 році.

"Фундаментальними факторами є наскільки міцні наші позиції з експорту та імпорту, якими будуть можливості по виплаті та рефінансуванню боргу. Вони виглядають досить оптимістично для України, якщо ми говоримо, що програма з МВФ відновиться, а Нацбанк накопичив непогані резерви", - вказав він.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вказав на можливий позитивний для гривні ефект від відновлення співпраці з МВФ і оцінив вплив майбутнього локдауна на курс.

"Відновлення переговорів з МВФ - позитивна новина. Що стосується локдауну, то він не матиме особливого впливу на курс, швидше сприятиме зміцненню гривні, оскільки чим менше в українців буде можливості купити імпортні товари, тим буде менше попит на іноземну валюту", - пояснив експерт.

Експерт не радить орієнтуватися на цифри бюджету в питанні курсу, а стежити за торговими тенденціями.

"Ми маємо дуже хорошу цінову ситуацію, високі ціни і на зернові, які Україна вирощує і експортує. Ми маємо дуже високі ціни на метали, які Україна експортує. Ми маємо менші витрати валюти - коронакриза призвела до скорочення попиту на паливо, це зменшило ціни на нафту і на газ. Це істотно покращує український торговий баланс, який є одним з кращих за багато років", - зазначив він.

Він очікує посилення гривні в 2021 році, але серед ризиків назвав можливий зрив реформ.

"Якщо ми не отримаємо фінансування від МВФ та інших партнерів навесні, то нам буде важко пройти осінь, оскільки у вересні почнуться виплати за зовнішнім боргом, плюс у нас великий дефіцит бюджету на 2021 - 5,5% ВВП. Це все треба чимось то фінансувати. Це буде поведінка влади щодо впровадження реформ - саме це буде основним фактором, який буде впливати на курс", - підкреслив експерт.

Як повідомляв "Апостроф", раніше було анонсовано, що в Україні до Нового року може змінитися курс долара, що пов'язано з компенсацією ПДВ бізнесу.