RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Що буде з курсом гривні влітку: прогноз експертів

Курс гривні в Україні залишається відносно стабільним, експерти прогнозують, що дана тенденція збережеться і надалі. Однак певні ризики коливань на валютному ринку можливі влітку, коли оживе туристичний сезон.

Про це пише видання УНН.

Фінансовий аналітик Андрій Новак вважає, що наразі немає ризиків для курсу гривні: завдяки коронавірусу за останній рік в Україні збалансувалася зовнішня торгівля. Якщо експорт впав лише на 2%, та імпорт впав аж на 12%.

“І таким чином у нас відбулось значне зменшення негативного торговельного сальдо: з −10 млрд доларів в 2019 році до −5 млрд дол у 20-му році. Враховуючи ще й зовнішню торгівлю послугами, у нас практично збалансувалась загальна зовнішня торгівля. А зовнішня торгівля — це база для загального валютного балансу, до якого додаються ще й прямі фінансові потоки, тобто відтік та притік валют. За рахунок притоку валют від наших заробітчан, який майже не змінився, не дивлячись на коронавірус, і за рахунок прямих валютних притоків від різних джерел, у цілому, в нас зведений платіжний баланс плюсовий. Тобто, при бажанні, Нацбанк зараз зміг би зміцнювати курс гривні, якби у нас була відповідна стратегія. Але, на жаль, у нас стратегія так звана плаваючого курсу, хоча, насправді, це не стратегія, а навпаки — самоусунення Нацбанку від курсової політики, хоча це одна з головних його функцій”, — вважає Новак.

За його словами, ситуація на валютному ринку в літній період буде залежати від того, де зможуть відпочивати українці.

“У літній період дуже багато буде залежати, якими будуть, чи взагалі будуть ті обмеження по перетину кордону в тих країнах, де українці традиційно проводять свої відпустки, це Туреччина, Єгипет, Європа. Якщо коронавірусні обмеження будуть діяти, то туристичний потік за кордон буде значно менший, а це означає, що українці проводитимуть відпустки в Україні, а для цього потрібні гривні. Тому, це ще більше сприятиме зміцненню гривні. Якщо цих обмежень не буде, або вони будуть мінімальними, тоді зголоднілі за минулий рік українці скористаються цією нагодою, а для цього вже потрібні інші валюти. І тоді вже можна очікувати попиту саме на іноземні валюти. У цей період з’являться невеликі ризики для курсу гривні, але, в цілому, рано чи пізно, Україна передомовиться з МВФ, і ми отримаємо, може, декілька траншів, і тоді ризики відносно курсу гривні відпадуть”, — вважає експерт.

Економіст Олексій Плотніков також вважає, що наразі ситуація стабільна, однак деякі коливання курсу гривні можливі.

“Я не прогнозую нічого карколомного на цей сезон. У нас є річний курс 29,2, який прописаний в бюджеті. Швидше за все, уряд зробить все, щоб цей курс зберігався. Тобто, щоб був середній річний саме на цьому параметрі. І середній річний повинен виконати програму державного бюджету. А бюджет у нас планувався під 29,2. Тому, для бюджету, для того, щоб було комфортно уряду, він буде утримуватися. А так, як зараз він дещо краще, ніж 29,2, то, в принципі, я не виключаю, що до грудня-січня місяця він може досягти і показника 30. Але середній буде 29,2. Я не бачу будь-яких причин, щоб в травні і влітку з ним щось відбувалося. Швидше за все, він буде на тому ж рівні, що і зараз”, — вважає Плотніков.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський підписав закони про споживчі кредити у валюті, щоб захистити позичальників.