RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Зеленський підписав закони про валютні кредити: які зміни чекають боржників

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про споживчі кредити у валюті, щоб захистити позичальників.

Про це повідомляють на сайті глави держави.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" № 1381-IX парламент прийняв 13 квітня 2021 року. У ньому йдеться про позичальників, які взяли валютний кредит, але не змогли своєчасно внести платежі, в тому числі через збройну агресію проти України, що відбилося на курсовому коливанні.

Так, позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації згідно із законом.

"Валютні зобов'язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день проведення реструктуризації, і офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату надання кредиту", - йдеться в повідомленні.

Документ передбачає, що раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та відсотків за кредитом; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

"Після реструктуризації кредит повинен бути погашений протягом 10 років, відсотки за таким реструктурованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті - український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково в будь-який момент", - йдеться в повідомленні.

Також президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1382-IX, який Верховна Рада підтримала 13 квітня. Він спрощує процедури банкрутства для валютних позичальників.

Крім того, Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1383-IX. Його парламент також прийняв 13 квітня. Докумен усуває податкове навантаження на громадян, яке виникало у зв'язку з проведенням реструктуризації валютних кредитів.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": Реструктуризація валютних кредитів по-українськи: загроза для економіки та Конституції.