RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Що буде з гривнею і доларом до кінця 2021 року: економісти дали детальний прогноз

Фахівці зійшлися на думці, що гривня буде зміцнюватися до середини серпня, може трохи довше. Однак, у всіх експертів різні оцінки щодо курсу гривні.

Про це повідомляє UBR.ua.

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса допустив, що в теорії долар США може знизитися до 27 грн/$. Приблизно такий же базовий сценарій у керівника аналітичного департаменту Concorde Capital Олександра Паращия - 27-27,5 грн/$. Але може впасти і нижче зазначеної суми.

Керуючий партнер Hugs'Fund Ерік Найман же вважає, що мало шансів на те, що долар впаде нижче 27,2 грн/$. Він додав, що для гривні добре, коли девальвація в межах 3-5% в рік. Різкі стрибки, навпаки, шкідливі для економіки України.

У той же час, на ризик зміцнення гривні вище 27,2 грн/$ в подальшому може зреагувати НБУ. Банк почне викуповувати валюту з ринку.

"Керівництво НБУ - прихильники ринкових методів, тому дають ринку самому намацати оптимальний курс і відпускають гривню в відносну свободу. Але я припускаю, що в разі виходу курсу за оптимальні орієнтири, НБУ почне купувати валюту - тим більше це допоможе їм сформувати золотовалютні резерви", - розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

На цьому можливості Нацбанку обмежені, так як викуп долара у великій кількості може призвести до інфляції, вважає Нейман.

Він додав, що зараз найкраща ситуація для Банку запускати наступний етап програми скасування ряду обмежень на операції з валютою.

Крім того, як вважають експерти, з другої половини серпня може послабиться гривня, так як буде підвищений попит на іноземні валюти через імпорт палива, особливо з урахуванням продовження посівної кампанії.

Устенко нагадав про борг України в розмірі 20,37 млрд грн за внутрішнім держборгом і 2,9 млрд доларів - за зовнішнім, який потрібно буде погасити в вересні.

Також до ослаблення гривні може привести зростання мінімальної ЗП, але при цьому і зростаючі витрати домогосподарств, тому що в кінці літа українці будуть купувати одяг і взуття на осінь, отже збільшиться і імпорт.

У міру ослаблення карантину буде відновлюватися і ринок. У довгостроковій перспективі Олег Устенко вважає, що курс долара збережеться на 27,5-28,5 грн/$.

Крім того, на думку Олександра Паращия, якщо Україна не досягне домовленостей з МВФ до червня, то гривня може ослабнути. Водночас успішне просування по кредитній програмі "точно знизить негативні очікування".

Нагадаємо, "Апостроф" з'ясовував, як буде вести себе гривня влітку і в кінці року і, відповідно, якого валютного курсу чекати українцям.