RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Продавати чи купувати валюту? Прогноз курсу долара та гривні на тиждень

Хоч Національний банк України зафіксував курс долара до гривні на рівні 29,25 грн/долар, на чорному ринку ціна за долар помітно виросла. Тенденції щодо подорожчання долара посилюються, а також експерти помічають зміцнення долара у відношенні до євро.

Читайте також: Фінансова ситуація в Україні поки що стабільна, дуже важливий наступний крок - економіст

Про це повідомили експерти для Realist.online.

Що відбулось за тиждень

На офіційному ринку (банки та пункти обміну валют) середній курс продажу готівкового долара змінювався за тиждень у межах 10 копійок, від 32,26 до 32,36 грн/долар, середній курс купівлі – у межах 20 копійок, Від 31,58 до 31,77 грн/долар. Різниця між купівлею та продажем скоротилася з 68 до 59 копійок, що свідчить у зацікавленості населення в купівлі валюти.

"Пояснення просте: банки зараз працюють на обороті валюти, тобто що купили, те й продали. Але за фактом долари на продаж все одно були далеко не скрізь", - зазначають експерти.

Водночас на нелегальному ринку середній курс продажу долара розпочав тиждень із 33,60, а закінчив на 34 грн/долар (+ 40 коп.). Курс покупки виріс з 33,31 до 33,52 грн/долар (+21 коп.). Таким чином, спред розширився з 30 до 48 коп., а отже "кеша" на ринку зі зростанням курсу побільшало, тому міняйли не поспішали підвищувати курс покупки.

Також експерти відзначили, що євро здешевів по відношенню до долара, оскільки якщо тиждень тому крос-курс становив 1,08 доларів за євро, то зараз 1,055. У довоєнний час крос-курс був 1,16-1,18. Проте варто зауважити, що це не євро дешевшає, а долар дорожчає доволі швидкими темпами.

Що буде наступного тижня

Експерти очікують повільне здорожчання курсу долара до гривні та до євро за умови продовження війни Росії проти України.

"Курс гривні на тижні буде в коридорі 33,8-34 грн/долар, йдеться про чорний ринок, де реальніше купити валюту. Головна причина того, що долар міцнішає до євро та інших валют - зміна монетарної політики Федеральною резервною системою США (аналог центробанку). Якщо раніше відсоткова ставка по долару була майже нульовою, то зараз вона вже 0,5% річних і може ще зрости в травні, що спричинить відтік капіталів інвесторів з інших валют, у тому числі й з євро, і приплив їх у доларові цінні папери. Цілком можливо, що скоро ми побачимо валютний паритет, тобто 1 долар = 1 євро, як уже було в 2003. Зараз Європа більше, ніж США, страждає від введення санкцій проти РФ, тому економіка ЄС слабшає" - каже Realist.online Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex club.

Водночас Олег Пендзін, член Економічного дискусійного клубу, вважає, що незначні переміщення курсу продовжаться у бік зміцнення долара. Також він нагадав, що золотовалютні резерви Нацбанку за квітень скоротилися з 28 до 26 млрд доларів, незважаючи на фінансову допомогу з-за кордону.

"Чорноморські порти заблоковані агресором, пропускна спроможність західного кордону не безмежна, тому у нас зараз дуже мало експорту та валютних надходжень до держбюджету, що не може не позначитися на курсі гривні", - резюмував Олег Пендзін.

Разом з цим Олександр Орхіменко, президент Українського аналітичного центру, запевняє, що невелика девальвація гривні – це непогано, оскільки говорить про відновлення економіки України. Однак він зазначив, що курс долара та євро не стануть рівними.

"У країну пішов не тільки критичний імпорт (паливо), а й споживчий - транспорт, електроніка, побутова техніка. Ринок ожив, шок від війни минає, починає реалізовуватися відкладений попит. Міцнішає впевненість у тому, що Україна рано чи пізно здобуде перемогу. Тому на тижні млява девальвація гривні продовжиться. Курс поступово зростатиме, наближаючись до 34 грн/долар", - проаналізував Орхіменко.

Продати чи купити валюту

Усі три експерти вважають, що в середньостроковій та довгостроковій перспективі (6-12 місяців) валюта буде вигіднішою, ніж гривня.

"Головна причина прогнозованої девальвації гривні - те, що війна затягується. Експортні поставки - основне джерело валюти в країну - впали, на відновлення нашої економіки знадобиться значний час. Все це неминуче позначиться на курсі гривні. Якщо обирати, у що інвестувати – у долар чи євро, то долар зараз краще, тому що він, на відміну, від євровалюти, стабільно дорожчає, наприклад, сьогодні ви купите долар по 34 грн, а через місяць він буде 34,5. А євро як був, так і залишиться по 36 грн" - пояснив Realist.online Андрій Шевчишин.

Також експерти рекомендують витратити гривню не на купівлю валюти, а на заплановані великі покупки: побутова техніка, електроніка, гаджети - ціни на них зростатимуть швидше, ніж долар дорожчатиме.

Водночас Олег Пензін пропонує підтримати фінансування Збройних Сил України, придбавши військові облігації (ОВДП). Прибутковість за гривневим ОВДП номіналом 1000 грн/шт. – 11% (на термін 434 дні), за номінованими у доларі – 3,7% (на 407 днів), у євро – 2,7% (на 239 днів). Придбати їх можна у державних та приватних банках.

Раніше "Апостроф" пояснював, як виникла різниця між офіційною та ринковою ціною долара США.