RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Курс долара поки що тримається, але може зірватися у піке: експерти вказали на небезпеку

Наразі курс долара в Україні залишається стабільним, тобто тримається на рівні 35-36 гривень. Така тенденція продовжуватиметься й до кінця літа за умови надходження в країну міжнародної допомоги в необхідних обсягах.

Про цю тему говорили економіст Олексій Кущ та аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак.

Попри такі умови на валютному ринку, Кущ вважає, що Нацбанк повинен відійти від політики замороженого курсу долара, щоб не зменшувати гривневий еквівалент міжнародної допомоги.

"Якщо тримати офіційний курс на позначці 29,25 грн, знищується експорт, зменшується еквівалент у гривні міжнародної допомоги, виникають спекуляції на багатьох курсах. Для виправлення ситуації потрібно переходити до політики курсового коридору, без міжбанку, але з періодичним підтягуванням курсу до рівноважного значення, скорочуючи люфт між офіційним курсом та обмінним. Зараз йдеться про точку 35 грн за долар", – пояснив економіст.

Водночас такий варіант у період повномасштабної війни небезпечний, адже через загострення бойових дій долар може різко вирости в ціні. Наприклад, на думку Орищака, будь-яка дестабілізація ситуації підніме долар до позначки в 40 гривень (але і не більше, тому що його ріст зупинять адміністративні заходи).

До того ж курси валют залежать ще й від інших факторів, зокрема, цін на енергоресурси.

"Інфляційні та курсові ризики залежатимуть від наступних факторів – цін на енергоресурси у світі, транспортної доступності в країні та логістичних можливостей у світі, а також сезонних факторів. Очікуємо, що курс продажу долара США в Україні не зміниться і протягом літа триматиметься нижче рівня 40 гривень", – зазначив аналітик.

Читайте більше на цю тему в матеріалі "Апострофа": Впаде чи зміцніє: скільки коштуватиме долар до кінця літа.