RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Банкіри розповіли про негативні наслідки політичної турбулентності на запуск "лінка" Clearstream

Можливі позитивні наслідки запуску "лінка" Clearstream будуть в значній мірі нейтралізовані політичної турбулентністю.

Про це повідомили банкіри, повідомляє "Інтерфакс-Україна" за підсумками їх опитування.

"Зрослі політичні ризики вже негативно відбиваються на настроях фінансових донорів та інвесторів. Ми очікуємо охолодження їх інтересу до портфельному і прямого інвестування в Україну. Тому потенційно позитивні наслідки запуску "лінка" Clearstream будуть в значній мірі нейтралізовані політичною турбулентністю", - сказав старший аналітик Райффайзен банку Аваль Михайло Ребрик.

Аналогічної точки зору дотримується і начальник відділу по роботі з інвесторами банку "Кредит Дніпро".

"Це позитивний крок, який полегшує для інвесторів вкладення в українські цінні папери, однак незабаром ефекту чекати не варто, так як крім питання зручності інвестори дивляться на ризики країни і прибутковість. І до підключення до Clearstram іноземні інвестори мали можливість купити, наприклад, українські ОВДП", - сказав він, нагадавши, що з початку 2019 року портфель ОВДП нерезидентів збільшився до 41 млрд грн з 6 млрд грн.

Начальник управління стратегічного планування Укргазбанку Віктор Пастернак вважає, що приєднання українського ринку до мережі міжнародного депозитарію Clearstream позитивно вплине на курс національної валюти.

"Приєднання до Clearstream позитивно вплине на курс гривні як в короткостроковій, так і довгостроковій перспективі. Це пов'язано з тим, що Мінфін може тепер залучати і, як наслідок, обслуговувати борг і здійснювати погашення не в валюті, а в гривні, що, в свою чергу, змінить структуру держборгу в бік збільшення в ній гривневої складової", - заявив він.

Керівник по роботі з цінними паперами Альфа-Банку Україна Віктор Сизоненко зазначив, що приєднання українського ринку до Clearstream є позитивним фактором для зміцнення національної валюти, але не вирішальним.

"Більш важливим фактором, що визначає динаміку курсу буде напрямок реформ, яке Україна вибере, і їх відповідність очікуванням зарубіжних інвесторів", - додав він.

За словами Сизоненко, цей "канал", в першу чергу, полегшує інвестування, оскільки нерезидентам не потрібно буде відкривати додаткові рахунки в Україні, і тому звернення ОВДП в Clearstream буде більшою мірою сприяти закладу валюти в країну, а не її відтоку.

"Тим не менш, це не вбереже ринок від відтоку валюти, якщо іноземні інвестори вирішать згорнути інвестиції", - додав він.

Директор департаменту казначейства і фінансових установ ОТП Банку Антон Коваленко також прогнозує зміцнення курсу гривні в короткостроковому періоді в результаті приєднання українського ринку до Clearstream.

"Прогнозується, що дана система буде працювати на вхід валюти в країну на початку запуску ... Говорячи про короткостроковий вплив, прогнозується зміцнення гривні і збільшення обсягу інвестицій в країну: очікуємо, що гривня проб'є рівень 25,90-26,00 грн/$1", - сказав він.

Clearstream - міжнародний центральний депозитарій цінних паперів, що входить до групи Deutsche Börse Group, 27 травня 2019 року приєднує український ринок до своєї мережі через рахунок, відкритий в депозитарії НБУ, і зробить українські державні цінні папери доступними в своїй системі розрахунків.