RU  UA

Держбюджет-2022: нардеп назвав небезпечні ключові параметри документу

У проекті державного бюджету на 2022 рік навряд чи варто очікувати на зміни перед голосуванням у другому читанні. При цьому вже зараз видно деякі небезпечні ключові моменти в документі.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

За словами депутата, він не має сумнівів у тому, що монобільшість підтримає проект закону.

"Це не так страшно, як те, в якому вигляді документ буде проголосовано. Останній день розгляду поправок показав, що, на жаль, проект бюджету залишиться фактично без змін", - сказав він.

Соболєв також вказав на небезпечні ключові моменти ухвалення проекту в такому вигляді.

"Вперше за всю історію України бюджет приймається без прогнозованої ціни на газ. Як можна розраховувати бюджет держави, як можна розраховувати місцеві бюджети, бюджети комунальних установ і навіть бюджет сім'ї, якщо ти не розумієш, яка буде хоча б приблизна ціна на газ.

2,3 млрд доларів на початку літа були використані не за призначенням. Причому гроші, які надійшли на рахунок НАК "Нафтогаз", були використані на все що завгодно, але не на закупівлю газу, який тоді коштував у мінімум 7 разів дешевше ніж зараз", - додав депутат.

Він також висловив думку, що уряд навмисно створював "штучну кризу" і в проекті бюджету не закладено навіть приблизних параметрів про те, скільки коштуватиме газ.

"Всі ж розуміють — прогнозована ціна, приблизно 17 грн за куб м, нічим не підкріплена. Ніхто не компенсує місцевим бюджетам ціну на газ до 17 грн. А що робити із субсидіями для населення? Хто гарантує для населення ціну 7 грн/куб м, яка зараз там 99 грн приблизно, і яким чином тоді будуть закладені субсидії до бюджету", - запитав Соболєв.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ”Слуги” протягують бюджет не для України – нардеп