RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Влада оновила план розділення "Нафтогазу"

Кабінет міністрів України оновив план відділення діяльності з транспортування природного газу від НАК "Нафтогаз України".

Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми сьогодні оновили план анбандлінга, заклали чіткі терміни, заклали відповідальність кожної зі сторін (відповідальних за виконання - ред.)", - сказав він.

Оржель зазначив, що прийняте рішення задовольняє європейським вимогам і підтримано НАК "Нафтогаз України", керівництво якої конфліктувало з Кабміном Володимира Гройсмана в частині вибору моделі анбандлінга.

Міністр нагадав, що крім сертифікації нового оператора українським регулятором, вона повинна бути підтверджена і з європейської сторони. У зв'язку з чим, Україна проситиме Секретаріат Енергетичного Співтовариства розглянути це питання як пріоритетний для того, щоб новий оператор зміг повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року.

За його словами, Кабмін також ухвалив рішення передати ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) в управління Міністерству фінансів від Міненергоекологіі.

"Спеціально створену корпоратизовані компанію, яка має свою наглядову раду, а саме "Магістральні газопроводи України", передано від Міненергоекологіі в Мінфін ... Це також була вимога наших європейських партнерів", - сказав він.

Таким чином, запит регулятора на отримання сертифікації оператора ГТС буде подавати "МГУ", а дочірня компанія "Укртрансгаз" ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ), за словами міністра, буде ліквідована.

"Є в "Укртрансгазі" відокремлена ТОВ-шка, якій передані всі активи, далі вони передаються туди. Я думаю, що з урахуванням того, що активів немає, то це логіка ліквідації", - додав міністр.

Як повідомляв "Апостроф", план Кабінету міністрів по відділенню оператора газотранспортної системи України послабить позицію України в тяжбі з Російським "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі за $11 млрд.