RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Подорожчання електроенергії в Україні: якою може бути ціна для тих, хто витрачає багато

З 1 серпня в Україні хочуть підвищити тарифи на електроенергію в залежності від обсягу споживання.

У коментарі "Апострофу" експерт Юлія Усенко розповіла, скільки може коштувати кВт-год для найбільших споживачів.

Вона зазначила, що сьогодні ц ена згенерованої електростанціями енергії визначається на ринкових принципах - для цього створені спеціальні торгові майданчики, де енергія продається на добу вперед.

"Поточна ціна на них визначається щогодини. В даний час вона коливається в межах 1,5-1,6 гривні за кВт-год. Тариф на транспортування і розподіл електроенергії затверджує регулятор ринку (НКРЕКП). Для кожного оператора систем розподілу (обленерго) ці тарифи є різними, але на сьогоднішній день в середньому по Україні вони складають близько 1,2 гривні за кВт-год. Ці цифри не включають в себе ПДВ, отже їх треба збільшити на 20%. Таким чином, виходить, що приблизна ринкова вартість електроенергії для постачальника складає близько 3,3 гривні за кВт-год. До неї також потрібно додати вартість послуг постачальника, так що повний ринковий тариф для споживачів має складати близько 3,5-4 гривень за кВт-год", - сказала експерт.

Приблизно на цьому рівні і варто очікувати встановлення тарифу для найбільших споживачів.

"Витрачати на місяць більше 500 кВт-год електроенергії, як правило, дозволяють собі досить заможні люди. І не було б справедливо підтримувати їх, надаючи пільги на використання енергії. Тому для цієї групи споживачів варто встановити тариф, який повністю покриває її ринкову вартість. Для інших категорій тарифи, очевидно, будуть нижчими. Але назвати точні цифри може лише уряд", - сказав експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренников.

Більше читайте на сайті "Апостроф" в статті: "Скільки українці платитимуть за світло з 1 серпня".