RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Україні загрожує енергокриза: чи піде Лукашенко на поводу у Путіна

Українська влада офіційно відкидає будь-яку можливість перебоїв в поставках газу майбутньою зимою, заявляючи, що його в підземних сховищах цілком достатньо (до початку опалювального сезону в них повинно бути не менше 19 мільярдів кубів). Однак не під запис чиновники не такі оптимістичні. Не виключено, що накопиченого в сховищах газу виявиться все ж недостатньо. Тим паче враховуючи той факт, що тепер наша країна, в силу об'єктивних причин, не зможе розраховувати на взаємодопомогу з Республікою Білорусь.

Портал "Апостроф" розібрався, чи піде Лукашенко на поводу у Путіна, і як той чи інший сценарій розвитку подій відіб'ється на українській енергетиці під час майбутнього опалювального сезону.

Так, якщо раніше Білорусь розглядалася як якась, нехай і не оптимальна, але все ж альтернатива Росії, то останнім часом відносини Києва і Мінська помітно погіршилися. У зв'язку з чим виникає побоювання, що Білорусь, з політичних міркувань, відмовиться давати нам електроенергію.

Геннадій Рябцев сумнівається, що режим Олександра Лукашенка піде на такий крок. Він нагадав, що, незважаючи на напруженість у двосторонніх відносинах, Білорусь продовжує проставляти в Україну бензин, дизельне паливо, автомобільний скраплений газ, бітум і багато іншого.

Однак все може змінитися, якщо Олександра Лукашенка попросить особисто Володимир Путін, наприклад, зробивши йому пропозицію, від якої не можна відмовитися.

В такому випадку Україні дійсно загрожує повноцінна енергокриза, хоча ймовірність її виникнення не надто висока, вважає Геннадій Рябцев. "Найголовнішою загрозою є некомпетентність осіб, які приймають рішення", - уточнив експерт.

Михайло Гончар згоден з такою оцінкою. За його словами, проблеми нинішньої зими можуть виникнути за "сприяння" Росії внаслідок власного головотяпства. "Проблемна зона - вугільна енергетика. Це ми знаємо з минулого року, коли спалили все вугілля, почали імпорт (електроенергії) з Росії та Білорусі, збільшилося споживання газу. І, на жаль, я не бачу того, що цей урок був засвоєний", - сказав він.

Некомпетентність українських управлінців в енергетичній сфері викликає велике занепокоєння наших європейських партнерів, про що розповіли джерела "Апострофа".

Зокрема, є серйозні претензії до глави Міненерго Германа Галущенко. "Він абсолютно некомпетентний, спілкуватися з ним неможливо, він не розуміє, про що йде мова", - сказав один зі співрозмовників видання.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Допомогти Путіну: як українські "професіонали" ведуть Україну до кризи".