RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Не з тим "потоком" боролися: хто насправді позбавляє Україну транзиту газу

Росія постачає в Європу дедалі більші обсяги природного газу в обхід України. Це пов'язують з неправильною політикою НАК "Нафтогаз України".

Про це "Апострофу" розповів керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Експерт вважає, що до такого стрімкого скорочення транзиту призводить не тільки ворожа політика Росії щодо нашої країни, але і політика керівництва "Нафтогазу", яке не змогло передбачити протистояти загрозам з боку "Газпрому".

"Протягом багатьох років Росія будувала маршрути транспортування газу в обхід України. В першу чергу мова йде про південні маршрути - Турецький і Блакитний потоки через Чорне море, Балканський потік. "Нафтогаз" практично не звертав уваги на будівництво цих південних коридорів і не чинив йому значного опору. Навпаки, наша країна навіть підтримувала будівництво газопроводів ТАР-TANAP, якими азербайджанський газ потрапляє на територію Європи, що також сприяє зниженню транзиту через Україну", - говорить Рябцев.

У цей час "Нафтогаз" займався протидією будівництва "Північного потоку - 2". Велику кількість коштів з держбюджету витрачають на оплату консультантів і лобістів у США з метою добитися введення санкцій проти цього газопроводу. Очевидно, що це мало чим допомогло, адже вже найближчим часом можуть запустити "Північний потік - 2".

"При цьому занадто великої необхідності боротися проти "Північного потоку - 2" нема. Адже він, скоріше, є альтернативою транзиту газу через Польщу, а не через Україну. Тоді як південні трубопроводи через Чорне море і Туреччину конкурують безпосередньо з українським транзитом. І ці газопроводи були побудовані без перешкод з боку України. Європейські споживачі укладають контракти на закупівлю газу, який по ним транспортується. І ось тільки тепер ми почули позицію "Нафтогазу" і держави про те, що це шкодить інтересам України", - заявляє експерт.

Читайте повністю матеріал на "Апострофі": Газ із Росії в обхід України: хто винен і що робити