RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Завдання із багатьма невідомими: чи вистачить Україні газу на зиму і де чекати на проблеми

Наближення опалювального сезону спонукає до активної роботи із закачування газу до підземних сховищ: у "Нафтогазі" запевняють, що все під контролем, а аналітики звертають увагу на майбутні проблеми.

Про це повідомляє сайт "Фокус".

За словами глави НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренко, Україна планує до листопада 2022 року накопичити в ПСГ 14,4-15 млрд кубометрів. Тим часом експерти зазначають, що це той обсяг, який потрібен Україні, щоб щодо безпечно пройти опалювальний сезон, нівелюючи ризик виникнення дефіциту.

Але є умови, які озвучив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. Він заявив, що зима має бути м'якою та не повинно бути ударів по об'єктах критичної інфраструктури.

"Якщо не буде атак по критичній інфраструктурі, то на даному етапі у нас впало споживання, а видобуток газу не так сильно впав, і фактично ми можемо пройти зиму із озвученими запасами", - заявив Саква.

Іншими словами, обсяг газу в підземних сховищах на рівні 14,5-15 млрд кубометрів гарантує Україні відсутність проблем із постачанням газу лише у разі, якщо не буде реалізовано негативний сценарій. Ще одним суттєвим ризиком (після ракетних ударів Росії по Україні) є зупинка транзиту російського газу територією України – на це звертають увагу експерти.

"У мирних умовах Україні навіть 12 млрд куб. вистачило б. Це в умовах, коли є транзит російського газу, є прогнозований видобуток усередині країни, і якщо ми можемо імпортувати газ із Європи. Але зараз дуже багато невідомих. Чи буде транзит російського газу?" "Це ключовий момент. 15 млрд кубометрів - це мінімум, необхідний в умовах, якщо з листопада не буде транзиту російського газу, і нам доведеться жити за власний ресурс", - заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, ймовірність проблем із постачанням газу в Україні залишається досить високою.

"Проблеми під час війни будуть, особливо у прифронтових районах, на окупованих територіях. Вони можуть погіршитися, якщо буде нульовий транзит газу через територію України. Сьогодні робиться, що можливо, але сказати, що 100% у всіх буде тепло та електроенергія, не можна". Будуть перебої, особливо на півдні та сході України. У центрі та на заході, сподіваюся, серйозних проблем не буде, але й комфортних умов, як у мирні часи, теж не буде, треба готуватись до різних сценаріїв”, - зазначив експерт.

Нагадаємо, Україні споживачам газу продовжили терміни встановлення газових лічильників до 1 січня 2023 року: крім того, було названо вартість встановлення даних лічильників.