RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Енергетика

Новини

28 вересня

Всі новини

​Варто почекати ще три роки: терміни запуску нових енергоблоків АЕС від Міністра енергетики

Запуск першого новозбудованого енергоблока АЕС України планується не раніше, аніж через три роки. До того моменту держава має забезпечити покриття потреб споживачів за рахунок розподіленої генерації електроенергії.

Про це повідомив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Керманич енергетичного сектору України переконаний, що розвиток атомної генерації дасть поштовх реалізації довгостроковим проектам, які, своєю чергою, дозволять забезпечити енергетичну стабільність держави у майбутньому. Але це тривалий процес, тому наразі вкрай важливим є нарощування потужностей розподіленої генерації – це забезпечить термінові потреби споживачів.

"Не йдеться про певні гроші, які ми зараз маємо і думаємо, куди їх витратити – або на атомні блоки, або на зелену генерацію, або на газову генерацію. Це окремі паралельні процеси. Сьогодні ми розвиваємо всі напрямки", - пояснив Галущенко.

Також Міністр більш детально розповів про будівництво нових атомних енергоблоків. Так, енергоблок № 3 Хмельницької АЕС можна ввести в експлуатацію через три роки, а блоки № 5 та № 6 за американською технологією AP 1000 планують побудувати через 5-7 років.

"Якби ми почали роботи на блоці № 3 у 2020 році, сьогодні б мали в мережі +1100 МВт, і ситуація з обмеженнями електропостачання взагалі б виглядала інакше", - підкреслив Міністр енергетики.

Зважаючи на такі тривалі терміни запуску в роботу нових об’єктів атомної генерації, Герман Галущенко заявив, що впродовж цього періоду потреби українців в електроенергії мають покриватися за рахунок інших видів генерації.

"Тому нам потрібна розподілена генерація: газотурбінні і газопоршневі установки, зелена генерація. Ми шукаємо найшвидші рішення", - наголосив він.