RU  UA

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

29 червня

28 червня

27 червня

Всі новини

МАГАТЕ: Біля ЗАЕС зруйновано одну зі станцій радіаційного моніторингу

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про руйнування однієї зі станцій радіаційного моніторингу – серед причин руйнування називають обстріл та пожежу.

На цьому, як йдеться в повідомленні на сайті МАГАТЕ, наголосив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Генеральний директор МАГАТЕ вказав, що обстріл та загоряння зруйнували станцію зовнішнього радіаційного моніторингу:

"Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) повідомила (МАГАТЕ), що станцію зовнішнього радіаційного моніторингу було зруйновано внаслідок обстрілу та пожежі цього тижня, що ще більше знизило ефективність її можливостей за межами майданчика для виявлення та вимірювання будь-яких радіоактивних викидів під час надзвичайної ситуації".

В повідомленні також додають, що останній інцидент стався всього через кілька днів після 16-годинних вимкнень електроенергії в сусідньому місті Енергодар, де проживає більшість персоналу ЗАЕС. Відбулася тимчасова зупинка роботи деяких станцій радіологічного моніторингу навколишнього середовища після того, як у них розрядилася резервна батарея.

В МАГАТЕ зазначили, що з 14 станцій радіаційного моніторингу 4 повністю втрачені, деякі зі станцій через отримані пошкодження не працювали в різні періоди часу.

Гроссі наголосив на особливій важливості обладнання для радіаційного моніторингу:

"Функціонування обладнання для радіаційного моніторингу за межами майданчика є невід'ємною частиною ядерної безпеки в усьому світі. Ці системи важливі для постійного моніторингу рівня радіації, а в разі аварійної ситуації - для швидкої оцінки поточного та потенційного радіологічного впливу і того, яких захисних заходів може знадобитися вжити".

Однак він також додав, що втрата однієї станції радіаційного контролю не має прямого впливу на безпеку на Запорізькій атомній електростанції: "Втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку на ЗАЕС, але вона є частиною безперервної ерозії низки заходів безпеки під час війни, що залишається джерелом глибокого занепокоєння".

Раніше ми також писали, що наміри Росії приєднати окуповану нею Запорізьку АЕС до власної енергомережі та запустити її в роботу є дуже ризикованими і можуть призвести до серйозної аварії.