RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як пандемія коронавірусу вплине на економіку України: сумний прогноз і поради владі

Провідні українські економічні експерти дали прогнози впливу пандемії на економіку країни і назвали кроки з подолання кризи.

Європа прощається з карантином: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

У вівторок, 5 травня, відбулася онлайн-конференція за участю провідних економістів країни на тему "Економіка і фінанси України під час і після пандемії коронавірусу", організована Міжнародним центром перспективних досліджень та Фондом Ганса Зайделя.

В онлайн-конференції взяли участь економічні експерти Роман Шпек, Анатолій Максюта, Тамара Соляник, Ярослав Жаліло, Роман Шеремета, Тарас Козак, Сергій Фурса, Єгор Киян, Олена Коробкова, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Сергій Тарута, дипломати і аналітики Василь Філіпчук, Костянтин Грищенко, Олександр Чалий, Олексій Семеній та інші.

"До кризи, пов'язаної з пандемією коронавірусу в світі додалися кризи на товарних і фінансових ринках. Через те що реформи в Україні не були комплексними і не були завершені, економіка нашої країни входить в ці кризи в уразливому і крихкому стані", -, зазначив голова Ради Незалежної асоціації банків України, 5-й міністр економіки України Роман Шпек.

За його словами, головна причина для економічної кризи в Україні - провалені структурні реформи, великий обсяг тіньової економіки, нерівні умови конкуренції, сірі схеми з ввезення імпортних товарів, відсутність ринку цінних паперів, закритий доступ до ринку міжнародних запозичень.

"У цих умовах держава повинна надати належну підтримку бізнесу, підприємцям, населенню. Перш за все, через підтримку вітчизняного виробництва, споживання і торгівлі. Ми не маємо припиняти співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами та маємо отримати доступ до дешевих і довгих коштів", - додав він.

Голова Правління Інституту суспільно-економічних досліджень Анатолій Максюта відзначив різницю в оцінках падіння реального ВВП України в 2020 році.

"Уряд прогнозує падіння на 4,8%, НБУ на 5%, експерти на 6,5%, МВФ на 7,7%", - вказав він.

Також, за його словами, істотно розходяться оцінки інфляції, які постійно змінюються в сторону погіршення.

"Нинішня криза в Україні може привести до невиконання бюджету і зростання дефіциту більш 7,5%, зростання державного боргу, зростання рівня безробіття до 10-11%. А також безповоротної втрати робочої сили, зростання імпортозалежності через зупинку виробництв, подальшої деформації структури економіки в бік сировинних галузей і сфери послуг, втрати ринків збуту в результаті політики протекціонізму ", - наголосив Анатолій Максюта.

На думку керівниці Програми USAID "Лідерство в економічному управлінні" Тамари Соляник, упор український уряд повинен робити на стимулюванні малого бізнесу: "Це близько 7 млн громадян, які годують свої сім'ї".

"Простий шлях (урізання витрат, емісія, популізм) не є ефективним виходом із ситуації. Складний шлях полягає в підвищенні ефективності функціонування держави", - зазначив аналітик з економічних питань МЦПД Єгор Киян.

Він озвучив рекомендації для влади в подоланні кризи від Міжнародного центру перспективних досліджень, серед яких реструктуризація боргу в рамках програм МВФ, отримання траншу на боротьбу з коронавірусом, діалог і прогрес за програмами співробітництва з МВФ, щоб уникнути спекуляцій на тему дефолту країни.

"Необхідні перегляд держбюджету з урахуванням програм уряду, впорядковане відновлення виробництва щоб уникнути асиметрій розвитку, збереження незалежності НБУ та підтримка курсу гривні. А також прозорість рішень влади, постійний діалог в системі "держава-суспільство-бізнес" та уникнення кадрових перестановок в ключових міністерствах" , - підсумував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", в консенсус-прогнозі "Україна в 2020-2021 роках: наслідки пандемії" прогнозується, що економічні втрати економіки України через пандемію коронавірусу будуть значними, а відновлення буде дуже повільним.