RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Макроекономіка

Новини

19 вересня

Всі новини

Україна може поставити на паузу виплати за боргами

В Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету рекомендували парламенту законопроєкт 11396-1, який надає уряду право призупинити виплати за зовнішнім державним боргом.

Про це розповіла очільниця комітету Роксолана Підласа.

Документ, зокрема, передбачає:

    · дозволити уряду взяти гарантований державою борг екс-"Укравтодору" в "периметр" державного боргу і здійснити його реструктуризацію (це єврооблігації 2021 рокуна $700 млн);

    · надати право уряду тимчасово призупинити виплати за зовнішнім державним боргом у разі потреби.

Другий пункт має спрацювати вже у серпні, якщо домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить крайній термінвиплат по одному з випусків держоблігацій з погашенням в 2026 році.

Нардепка зазначила, що схожий механізм застосовувався в 2015 році. Також вона вказала, що МВФ підтримав законопроєкт, адже він "сприятиме посиленню боргової стійкості України".

"Будемо просити ВРУ підтримати цей проєкт на найближчому пленарному засіданні, оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад $10 млрд до кінця 2027", – додала Роксолана Підласа.

Раніше український уряд пропонував обміняти 13 серій єврооблігацій або на серію інструментів з фіксованим доходом та державні деривативні інструменти, або на серію простих облігацій. Це могло призвести досуттєвого зниження розміру боргу (від 25% до 60%), а виплати за євробондами до 2027 року мали залишатися символічними.

10 серпня 2022 року Україна отримала згоду від власників 13 випусків єврооблігацій на 22,6 млрд дол і 2 випусків єврооблігацій під держгарантії на 1,5 млрд дол на відтермінування виплат на 24 місяці. Ця процедура не передбачала списання боргу.