RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Промисловість

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Колишній глава "Укроборонпрому" потрапив у новий скандал: відеорозслідування журналістів

За кілька тижнів до свого звільнення з посади гендиректора ДК "Укроборонпром" Павло Букін підписав наказ про затвердження нового статуту ДК "Укрспецекспорт", яким максимально розширюються повноваження керівництва "Укрспецекспорту". В результаті компанія практично виводиться з-під контролю державного концерну.

Про це повідомляє Bihus.Info .

Новий статут розширює повноваження і звужує відповідальність перед концерном особисто керівника "Укрспецекспорту". Раніше регулятор міг призначити в.о. керівника, якщо діючий - тимчасово відсутній. Тепер - тільки якщо посада вакантна. Також, за рахунок дрібних правок в формулюваннях тексту статуту - керівник "Укрспецекспорту" отримує можливість ігнорувати рішення концерну "Укроборонпром".

Крім того, концерн більше не стверджує фінплан спецекспортера - тільки погоджує. А цілий перелік договорів, які раніше мав погоджувати з "Укроборонпромом" - "Укрспецекспорт" тепер може підписувати самостійно. Йдеться про договори про спільну діяльність, передачу майна в управління, а також договору комісії.

Крім того, зміни торкнуться взаємодії "Укрспецекспорту" з шістьма дочірніми підприємствами: ДГЗП "Спецтехноекспорт", ДГЗІФ "Укрінмаш", ДП "Укроборонсервіс", ДЗІП "Промоборонекспорт", ДП СЗФ "Прогрес" і ДП ВТФ "Таско-експорт". Всі свої фінансові, інвестиційні, стратегічно розвиваючі плани вони тепер повинні узгоджувати з керівником "Укрспецекспорту". А також брати у нього дозвіл на отримання кредиту. Крім того "дочок" зобов'яжуть надавати акти внутрішніх ревізій і перевірок, фінансові звіти. Крім іншого, "Укрспецекспорт" координуватиме експортно-імпортну діяльність "дочок".

Згідно з документом, "Укрспецекспорт" тепер має право вносити пропозиції дочірньому підприємству про зміну його статуту, призначення і звільнення керівника. Також саму "дочку" реорганізувати або ліквідувати тепер теж можна за пропозицією гендиректора "Укрспецекспорту". Крім того, змінено юридичний статус компанії. Ця правка, на думку журналістів, може бути використана для ослаблення кримінальної відповідальності за зловживання та хабарі.

Є ще один пункт нового статуту, який поки що має різні трактування. Перелік джерел формування майна компанії поповнився одним пунктом. Поруч з державним майном, переданим з концерну - з'явилося просто якесь майно, в т.ч. кошти, передані засновником. Засновником "Укрспецекспорту" був і залишається Кабмін. Очевидно, спецекспортери розраховують на прямі вливання з бюджету.

Але є ще інше трактування: цей пункт може відкривати двері до розмивання державної частки в структурі власності "Укрспецекспорту". Шляхом вливання грошей або майна - в структуру державної компанії може влитися приватний співвласник.


Раніше українські журналісти з'ясували, що звільнений заступник голови РНБО Олег Гладковський і керівник "Укроборонпрому" Павло Букін отримали як мінімум 30 і 10 тисяч доларів відповідно при закупівлі російських висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення Айварас Абромавичус керівником державного концерну "Укроборонпром".