RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Боротьба з контрабандою: експерти оцінили нові профільні проекти Ради і назвали рішення

За розрахунками експертів "Інституту майбутнього" в 2017 році обсяг контрабанди тільки з 7-ма державами-сусідами по сухопутному кордону склав 5,93 млрд дол, їхні колеги макроекономісти з Ukraine Economic Outlook порахували загальний обсяг "сірого імпорту" та контрабанди, який в 2018 році склав 11,9 млрд дол., а прогнозований на 2019 - 13,5 млрд доларів.

Про це йдеться в дослідженні "Інституту майбутнього".

"Держава програє тіньовому бізнесу, потенціал якого зростає з кожним роком і акумулює потужні фінансові ресурси для організації опору будь-яким змінам в регулюванні або перекритті контрабандних можливостей", - йдеться в доповіді.

При цьому, як стверджують активісти, якщо тіньові фінанси направити в бюджет, країна може повністю відмовитися від зовнішніх запозичень і звільнитися від боргових зобов'язань.

Однак за словами заступника директора і керівника проекту по боротьбі з контрабандою Українського інституту майбутнього Євгена Єніна, таке переведення тіньових потоків на "світлу сторону" неможливе тільки точковими локальними заходами: де добре спрацює митниця може "проколотися" прикордонна служба і навпаки. Тому, без внутрішнього контролю продажів обійтися буде неможливо.

У парламенті вже розроблені профільні законопроекти 1053-1 і 1073, дискусії щодо яких не вщухають.

За словами експерта, щоб уникнути надмірного тиску на бізнес з боку контролюючих органів і мінімізації корупційних ризиків без втрати ефективності, контроль внутрішніх продажів повинен бути таргетованим.

Найбільш вдалим рішенням для таргетування контролю в "Інституті майбутнього" вважають механізм "кешбек для споживача" - недержавний механізм виявлення незаконного обігу товару, який передбачає перевірку виданого чека в режимі онлайн. Якщо покупець виявляє порушення - посилає онлайн-повідомлення (скаргу) контролюючому органу. Останнє підтверджує факт порушення і з накладених на продавця фінансових санкцій покупцеві виплачується винагорода в сумі 100% вартості придбаного товару. При цьому товар також залишається у покупця.