RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Логічний крок": експерт закликав владу ввести різне оподаткування для сигарет і ТВЕН

Логічним кроком влади після запровадження різних акцизних марок для традиційних сигарет та ТВЕН запровадити різне оподаткування та регулювання для цих продуктів.

Про це в блозі на сайті "Цензор" пише директор Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

За його словами, нема економічного сенсу в запланованому підвищенню акцизу на ТВЕН відразу в 4,2 рази, прирівнюючи їх до традиційних сигарет.

"І Мінекономіки, й Інститут економіки і прогнозування НАН, і НДІ при Державному університеті фіскальної політики – усі, нехай і з дещо різними цифрами, але говорять те ж саме: одномоментне підвищення акцизу в 4,2 рази – шлях "в нікуди". Перевірено сучасною історією України. Якщо підвищувати податки – то поступово", - переконує експерт.

На його думку, таке стрімке підвищення призведе до неминучого зменшення надходжень до бюджету та зростання контрабанди.

"Інститут економіки і прогнозування НАН у своєму дослідженні порахував: варіант поступового (на 35% щороку) підвищення акцизу вигідніший для держбюджету на 18,7 млрд грн, ніж одномоментне різке підвищення", - додає фахівець.

Яворський наводить приклад країн Євросоюзу, де акцизи на ТВЕНи в 2-4 нижчі, ніж на традиційні сигарети, і про "жодне вирівнювання, тим більше такими різкими підвищеннями акцизу, там мова не йшла і не йде на сьогодні".