RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Українцям можуть почати платити пенсії невчасно: що відбувається

Українські законодавці пропонують знизити ставку податків на доходи фізосіб для мотивації бізнесу не платити зарплати у конвертах. Це загрожує дефіцитом бюджетам Пенсійного фонду та фондам соціального страхування.

Про це йдеться в матеріалі сайту РБК-Україна.

З критикою такої ініціативи виступають у Міністерстві фінансів. Мовляв, зниження ставки прибуткового податку негативно вплине як на державний, так і на місцеві бюджети. Зокрема, за підсумком 2021 року втрати місцевих бюджетів сягнули б 212 мільярдів гривень. За рахунок ПДФО відбувається фінансування дитячих садків, шкіл, лікарень, соцдопомоги та субсидій, пільгового проїзду населення.

"Зниження ставки єдиного внеску призведе до дефіциту бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, що вимагатиме джерел покриття видатків державного бюджету і може призвести до порушення строків виплат та виникнення заборгованості за пенсіями та іншими соціальними виплатами", – зазначають у відомстві.

Об'єднання податку на доходи фізосіб з єдиним соціальним внеском можливе тільки, якщо будуть знайдені компенсатори втрат бюджету, кажуть у відомстві.

Побоювання Міністерства фінансів цілком обґрунтовані, адже у 2021 році зібрали 349 мільярдів гривень ЄСВ. Ці кошти не йдуть у держбюджет, майже вся сума - це дохід Пенсійного фонду. Тоді як витрати Фонду значно вищі - разом з трансфертами із держбюджету - близько 521 мільярда гривень, йдеться у матеріалі.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що ФОПи в рамках пенсійної реформи та запровадження накопичувальної системи самі зможуть корегувати свій вклад у майбутні пенсійні виплати.