RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Без цієї перемоги не було б незалежної України": жителі Києва пояснили своє ставлення до святкування 9 травня

8 травня українці вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні, а 9 травня - традиційно святкували перемогу над нацизмом. Як ставляться жителі столиці України до пам'ятної дати 9 травня дізнавався "Апостроф".

Житель Києва Володимир Євгенович Погорєлов, якому на момент початку війни було 14 років, переконаний, що без цієї перемоги не було б незалежної України.

"Не було би зараз України, на її місці, як писали німецькі маршали, мало бути Велике німецьке поселення. Так звана нова Німеччина. І так аж до самого Уралу. Вас би не було, якби не ця велика перемога", - сказав він .

Володимир Євгенович згадує, як запальнички гасили в Києві на даху, як їх бомбили, коли йшли по Дніпру ешелоном, як ледве не вбили в Синельниковому, коли випадково зупинили на світлофорі, і тільки тому вони не потрапили під бомби.

В цей час до ветерана підійшов школяр і, сказавши "спасибі за перемогу! Зі святом!" Вручив пану Погорєлову квіти і попросив сфотографуватися з ним.

"Мені було 5 років, коли мій батько повернувся з Другої світової. Він отримував поранення і кілька років провів у полоні. За радянської влади він отримував хорошу пенсію, а потім вже все стало не те", - поділився "Апострофу" Анатолій.

Інший киянин середніх років, який прийшов з двома синами молодшого шкільного віку розповів, що у нього два діда воювали, і вони щороку вшановують їх пам'ять

"Для мене ця перемога надважлива, і я розповідаю своїм дітям про те, що вони мусять знати про ті події. Вчора ми нікуди не ходили, був дощ", - зазначив він.

"Я вже так втомився. Щороку одне й те саме. Я втомився відповідати на запитання про війну. Я пам’ятаю, як обстріли почались і як вони закінчились. Більше я нічого не пам’ятаю. Я був щасливий, що війна закінчилась, і зичу наступним поколінням уникати її", - заявив "Апострофу" сивочолий чоловік, якому на момент початку війни було всього три роки.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Дніпрі 100-річний ветеран прийшов вшанувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні.