RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Києві проводять ходу на честь дня народження Бандери: онлайн-трансляція

У Києві відбувається традиційна щорічна факельна хода до дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери.

"Апостроф" веде пряму трансляцію з місця подій.

Відео. Перша частина

Марш почався о 17:00 у парку імені Тараса Шевченка біля пам’ятника поету.

Маршрут ходи виглядатиме так: вулиця Володимирська – бульвар Тараса Шевченка – вулиця Хрещатик – Майдан Незалежності. Організатори акції запрошують усіх бажаючих взяти участь у акції.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів (тоді – територія Польщі, нині – Івано-Франківська область України). Його батько був греко-католицьким священиком, мати також походила із родини священиків. Він закінчив гімназію, вступив до Львівського політехнічного інституту на агрономи, але не зміг довчитися: на той час він був активним членом Української військової організації (УВО), а згодом – Організації українських націоналістів (ОУН).

1934 року був заарештований за звинуваченням у підготовці вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького. У 1936 році процес відбувався у Варшаві, де Бандеру засудили до смертної кари, яку потім замінили довічним ув'язненням.

У 1939 році був звільнений із в'язниці, а наступного року, через розкол ОУН, став головою ОУН-Б (бандерівської) на противагу ОУН-М (мельниківської, прихильники Андрія Мельника). 30 червня 1941 року Провід ОУН-Б проголосив відновлення Української Держави у Львові, внаслідок чого німці заарештували Бандеру та помістили до концтабору Заксенхаузен.

Двоє братів Степана Бандери – Василь та Олександр – загинули в концтаборі Аушвіц наприкінці липня 1942 року. Третього брата Богдана розстріляли гестапівці. Батько, Андрій Бандера, був розстріляний НКВС у липні 1941 року в Києві, сестри Степана опинилися в радянському засланні.

Бандера був звільнений із ув'язнення у 1944 році, а після закінчення Другої світової війни переїхав до Західної Німеччини. 15 жовтня 1959 року в Мюнхені його вбив співробітник КДБ СРСР Богдан Сташинський – на момент смерті Бандері було 50 років.

У січні 2010 року тодішній президент України Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України. 2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував цей указ. 23 червня 2010 року це рішення було підтверджено постановою Донецького апеляційного адміністративного суду. 2011 року Вищий адміністративний суд України остаточно відібрав звання героя у Бандери.

Раніше ми повідомляли, що у Львові померла зв'язкова головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича - Ольга Ільків, відома також під псевдонімом "Роксоляна".