RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ціни впали, але не для всіх: скільки зараз коштують квартири у Києві

Через повномасштабне російське вторгнення долар суттєво виріс, а ціни на нерухомість у багатьох областях, у тому числі і в столиці, дещо знизилися. Проте, якщо заробляти на квартиру у гривнях, то вартість житла навпаки стає захмарною через девальвацію.

Про те, хто купує житло, скільки воно коштує і чого чекати від ринку, розповідає "Обозреватель".

Так, киянину Максиму вдалося купити євродвійку розміром 47 квадратів у Вишневому, неподалік Києва, за 41 тис. доларів. Хлопцю 25, він працює IТівцем в одній з українських компаній, за місяць заробляє близько 5 тисяч доларів. Після повномасштабного російського вторгнення йому скоротили зарплату приблизно на 15%, проте в гривневому еквіваленті грошей стало більше. Максим пояснив, чому вирішив купити нерухомість саме зараз: після зростання цін така ж квартира вже 60 тисяч коштуватиме.

За словами ріелторів, зараз житло купують переважно для власних потреб, а не для інвестицій – наразі цей спосіб заробляння грошей вважають ненадійним, а купівельна спроможність українців впала.

За спостереженнями киянки Марини, ціни на нерухомість у столиці за останні пів року впали на 10-15 тис. доларів. Так, у центрі, у хорошому будинку 91-го року спорудження, з товстими стінами, однокімнатна квартира коштує 65 тисяч доларів. Двокімнатну хрущівку в центрі можна взяти за 59 тисяч доларів.

Тим українцям, які лише збирали на власне житло, пощастило менше – зарплати знизилися, а курс долара злетів.

Ріелтори наголошують, що, якщо людина справді хоче продати власне житло, то їй необхідно знижувати вартість на 20%. Українці під час продажу свого житла орієнтуються на вартість у доларах. Якщо у лютому 2 млн грн були еквівалентом 71,5 тис. доларів, то зараз це лише 49,8 тис. доларів. Продавці психологічно не готові одразу кардинально знижувати вартість квартири.

Багато хто, як кажуть рієлтори, ставлять ту ціну, за яку вони хочуть продати житло, і неквапливо чекають на покупця. А ось та невелика кількість українців, які справді хочуть продати нерухомість, готові відразу "відрізати" 30% ціни.

Окрім цього, у разі будь-якого удару по столиці ринок нерухомості, який і так працює на 10-20% від рівня до 24 лютого, знову може обвалитися.

Раніше ми писали, що відбувається на ринку житла у Києві.